Slik binder du Pike Muppet
Slik binder du Klinkhåmer
Slik binder du Klistremerkeflua
Slik binder du Dead Frog
Slik binder du Stressepuppa
Slik binder du Cooper Bug
Slik binder du Dyret
Slik binder du Foam maur
Slik binder du Zonker
Slik binder du Vårfluelarva
Slik binder du Marflo
Slik binder du Double Legs
Slik binder du Fasanhalenymfa
Slik binder du Daddy Long Legs
Verdens raskeste steinflue?
Nå kryper steinfluene langs iskanten. Der det er fluer, er det fisk. Her kan du se Marc Petitjean binde en steinflueimitasjon på under ett minutt. Opptaket er gjort hos Jarle & Bjørnar fluefiske i september 2013. Opptaket er ikke vist tidligere.
Marc Petitjean binder en CDC Spider
Her kan du se hvordan Marc Petitjean binder en CDC Spider. Opptaket er gjort hos Jarle & Bjørnar fluefiske i september 2013. Opptaket er ikke vist tidligere.
Gorillamaur

Her kommer en oppskrift på en litt annerledes maurimitasjon. Navnet har den fått fra Gorillalimet (Gorilla Glue) som brukes til å gi maurimitasjonen flytende kroppsdeler.
Du trenger:
- Buet tørrfluekrok
- Gorillalim
- Monofilament bindetråd eller tynn fiskesene
- Sort eller brunt tørrfluehackle
- Hvit antron eller organza til ving (valgfritt)
- Sort bindetråd
Kuler til bakkropp lager du slik:
Det tar litt tid å lage og herde bakkroppen, så her er det lurt å lage flere når man først er i gang. Lag fem seks knuter med jevne mellomrom på 20-25 cm monofilament bindetråd eller tynn fiskesene. Fest den ene enden av tråden i en bindestikke. I den andre enden henger du på en hackelklemme som lodd.
Bland to-tre dråper Gorillalim med like mye vann på et stykke bakepapir eller mellomleggspapir. La det herde til det blir litt seigtflytende.
Bruk en dubbingnål eller en syl til å feste limdråper over knutene på den oppspente monofilamenttråden. Fester dråpene seg rundt knutene, har de riktig konsistens. Hvis de ikke fester seg, men bare siger nedover, må limet herde mer før det påføres.
Vær oppmerksom på at dråpene sveller litt mens de herder videre, så lag dråpene litt mindre enn du egentlig vil ha dem.
La dråpen herde til de er harde.
Klipp så opp monofilamenttråden slik at det henger igjen en trådbit på tre-fire centimeter på hver dråpe. Farg dråpene sorte med vannfast tusj.


Framkropp lager du slik:
Bland lim som vist ovenfor. Vent til det har herdet seg ganske seigt. Fest en dråpe rett på krokstammen litt bak krokøyet. Ta hensyn til at framkroppen skal være mindre enn bakkroppen. Roter bindestikken mens limet herder ytterligere. Farg framkroppen sort med vannfast tusj når limet har herdet.

Bindebeskrivelse:
Når du har en krok med ferdig framkropp, kan du binde inn en passende bakkropp. Denne skal være litt større enn framkroppen. Sett av plass til hackle og eventuelt en ving imellom de to kroppsdelene.
Bind inn organza eller hvit antron som ving – hvis du ønsker det.
Avslutt med å binde inn hackelet mellom kroppsdelene.

Alternative bindemåter:
Man kan også binde Gorillamaur ved å benytte samme teknikk både på fram- og bakkropp. Enten ved at begge kroppsdelene limes direkte på kroken (Det kan være litt klundrete å få til), eller ved at ferdig herdede limdråper på monofilamenttråd brukes både som fram- og bakkropp.


Hvor kjøper jeg Gorillalim?
Gorillalim selges hos Felleskjøpet og enkelte sports- og friluftslivsbutikker. En flaske til 80-90 kroner holder til en stor maurtue. Lykke til!

En hund etter laks

Kan en hund gi inspirasjon til ei lakseflue? Som virker?
Ja, ja. Hør bare her:
Det begynte med at vi fikk hund – en Staffordshire bull terrier, tettpakket og sterk, leken og blid. Den elsket turliv med pinnekasting, bading, snøbasing og bålkos. Den ble raskt med på fisketurer, og allerede første sommeren måtte den hoppe i Gaula for å henge på fatter’n da han forsvant nedover steinrøysa i Haltdalen med en storlaks i den andre enden av fluelina.
Det gikk bra – både valpen og laksen ble landet drøye hundre meter lenger nede.
Bikkja er fin å se på. Hvit i brystet og på den ene labben, brunspraglete som ei vårflue på resten av kroppen. Fargen kalles brindle and white, ifølge de offisielle registreringspapirene.
– Hmmm, brindle and white, det høres ut som navnet på ei lakseflue, sa fatter’n allerede da han leste gjennom bikkjepapirene første gangen.

Noen måneder senere satte han seg ned og lagde en spraglete og hvit flue inspirert av fargene på den firbente fiskekameraten. Navnet ble som det måtte: Brindle & White. Av og til kaller vi den bare Pia-flua. Bikkja heter Pia, nemlig. Flua har ikke vært så lenge i bruk, men den har allerede noen lakser på samvittigheten. Best fisker den på litt stor og litt lettfarget elv. Prøv den da vel!

Brindle & White (Pia-flua)
Kropp: Minnow body-tubing, copper/pearl, eller annet kobbertonet materiale.
Hackle: Fire tørn rødt innerst, fire tørn brunspraglet ytterst. Alternativt fire tørn rødt, innerst, to tørn sort i midten, to tørn brunt ytterst.
Underving: Hvit kalvehale, alternativt hvit ekornhale eller hvit bucktail. Tre-fire strå pearl Flashabou på toppen.
Midtseksjon, ving: Brunt hår fra mårhale, alternativt brun revhale eller brunt hår fra får. Skal være litt lenger enn underving. Tre-fire strå copper, holografisk Flashabou på toppen.
Overving: Sort får, alternativt sort rev. Skal være lenger enn midtseksjonen.
Sider (valgfritt): Junglecock
Hode: Sort kone eller sort bindetråd.

Disse fluene har jeg troen på i 2016
Her har jeg samlet sammen fem mønstre som jeg skal teste ut i 2016.
Deceiver-variant med klistremerkehoder.

Du starter med å lage en dubbingløkke bakerst på krokskaftet. Spinn inn Lite-brite-fibrene og dubb deg fram til krokøyet. Gre ut fibrene slik at de peker bakover og slik at du får en fiskeprofil på flua. Bruk en tannbørste eller noe lignende. Bind inn mørke Angel Hair fibre som en overving/rygg. Til slutt fester du klistremerkehodene med Bug-bond. Her kan du lese mer om klistremerkehodene.
Cooper bug

Flua imiterer en klekkende vårflue som sleper puppeskinnet etter seg. Flua er rask og enkel å binde. Du starter med å binde inn noen hjortehår bakerst på krokskaftet. Så surrer du kroppen. På denne flua har jeg brukt et rødt garn som jeg fant i strikkeskuffen til farmor. Brette hjortehårene fremover. Avslutt med whip finish og en dråpe lakk.
Egenkomponert Zonker

Dette er en Zonker-variant som jeg har satt sammen selv. Du starter med å tre på et kulehode. Bakerst fester du en kobbertråd til ribbing. Kroppen bindes med hareøredubbing. Følg etter med kobberribbingen. Så binder du inn en grå Rabbit stripe. Til slutt legger du på litt dubbing bak kulehode. Avslutt med whip finish.
X-caddis

Halen består av hvit Polypro Yarn. Kroppen bindes med grønn tørrfluedubbing. Til slutt binder du inn vingen som består av lyse hjortehår. Avslutt med whip finish.
Minigurgler

Bindes stort sett på samme måte som en Wolly bugger. Bind inn marabouhalen. Fest foamen bakerst ved krokbøyen før du lager kropp og kroppshackle. Når du er ferdig med kroppen og kroppshackelet bretter du foamen fremover og fester den. Deretter klipper du foamen til slik at den får en liten overleppe som ploger litt i vannet. Tenkt til skumrings- og nattfiske etter ørret.
Disse fluene fisket best i 2015
Klinkhåmer

Hans van Klinkens Glomma-klassiker har fanget ørret og harr gjennom hele 2015. Kan bindes i mange størrelser og farger. Jeg har fisket best med brune og olivengrønne fluer. Du starter med å binde inn vingen av polygarn. Den skal stå rett opp. Bakkroppen dubbes – smal nederst mot krokbøyen, tykkere mot fremkroppen. Hackelet festes opp langs stammen på vingen. To påfuglherl surres rundt den fremste tredjedelen av kroppen. Hackelet surres rundt vingestammen, hvert turn legges under det foregående. Fest hackelet ved krokøyet eller vingeroten. Dette er en klekkerimitasjon, så fluas bakkropp skal henge under vannfilmen. Derfor må du ikke impregnere hele flua på tørrfluevis. Det holder å bruke litt fett på hackle og ving.

Wolly bugger

Min favorittstreamer er effektiv og enkel å binde. En bunt marabou festes som hale bakerst på krokskaftet. Deretter binder du chenille og et svart hackle. Først surrer du chenillen fram til krokøyet, så følger du etter med kroppshacklet. Hvis du ønsker en tyngre variant av flua, kan du binde inn metalløyne eller gi den et kulehode. Fluen kan bindes i forskjellige farger.
Daddy long leg

Dette er en morsom flue å fiske med. Ofte tar ørreten flua hardt og brutalt. Bakkroppen består av en stiv og tynn chenille som bindes inn som om det var en hale. Fremkroppen lages av dubbing i samme farge som bakkroppen. Seks ben lages av fjærstrå fra en fasanhale. Slå et halvstikk på hvert fjærstrå, så får bena et markert ledd. Fire fjærstrå bindes inn så de peker bakover. Bind så inn to hackelspisser som vinger, deretter hackelet. Til slutt binder du inn to ben ved krokøyet.
Rosa reke

Flua som fanget mest sjøørret for min del i 2015. Bind inn en liten hale av rosa marabou. To rekeøyne kan du lage av gammelt fortomsmateriale. For eksempel den tykkeste enden på en tapert fortom. Du smelter enden på fortommene med et telys eller lignende, slik at det dannes et dråpeformet øye. Det farges svart med en vannfast tusj. Når disse er festet bakerst på krokskaftet, binder du inn en lang bitt med hvitt Polyprogarn samme sted. La litt av Polyprogarnet peker bakover, resten bretter du bakover enn så lenge. Så lager du en dubbingløkke hvor du spinner inn rosa marabou. Dette surres framover mot krokøyet. Det kan lønne seg å gre ut flua, slik at alle fibrene kommer fram. Så bretter du det hvite Polyprogarnet fremover som et ryggskjold og fester det ved krokøyet.

Foammaur

Min yndlingsflue til ørretfiske i skogsvann. Mønsteret er enkelt og flua flyter meget godt. En stripe foam bindes ned over deler av krokskaftet, slik at det dannes markerte for- og bakkropper. Et brunt hackle bindes inn og surres rundt krokstammen mellom for- og bakkropp. Fest hackelet og flua er ferdig.

Fluetips med Pål Krogvold
Her kan du se Pål Krogvolds fluetips for ørretfiske i skogsvann:
Vespertina-imitasjon av Bjarne Thomsen
Her kan du se hvordan Bjarne Thomsen binder en Vespertina-imitasjon:
Klistremerker for rovfisk
Her om dagen fikk jeg en vareprøve fra Jarle & Bjørnar fluefiske i Lillestrøm. Pro Sportfisher, kanskje mest kjent for sine tubefluesystemer, har lansert noe de kaller Pro Fishfoil. Dette er klistremerkehoder som kan brukes på fiskeimitasjoner.

Jeg har prøvd hodene på noen deceiver-varianter av Angel hair og Lite-brite, men de kan sikkert brukes på hårstreamere og zonkere også. Fluene bindes på vanlig måte før klistremerkehodene plasseres på hver side. En liten flik i forkant gjør det mulig å feste klistremerkene med bindetråd helt fremme ved krokøyet. Klistremerkene kan festes ytterligere ved å surre monofilament bindetråd et par-tre runder rundt hele hodet. Helt til slutt bør hodene få et lag med epoxylim, Bug-bond eller lignende.

Resultatet ser bra ut i mine øyne. Hodet blir hardt, slitesterkt og realistisk, samtidig som kroppen kan bindes bevegelig og livaktig på tradisjonelt vis. Gleder meg til å prøve fluene på ulike typer rovfisk.
Superpuppan av Bjarne Thomsen
Her kan du se hvordan Bjarne Thomsen binder Superpuppan:
Her er flua som kan redde ferien din
Jeg tenkte jeg skulle dele et lite fluetips, som kan redde fiskeferien.
Det er mye snakk om dry or die, men det er ikke alltid man finner vakende fisk. I stedet for å dø av kjedsommelighet mens man venter på tørrflueforhold, er det bedre å ty til nymfefiske. Hareørenymfa – eller ”Gold ribbed hares ear” – er en gammel og enkel klassikker som det tar under fem minutter å binde. Denne varianten skiller seg litt fra originalen, uten at den er noe vanskeligere å binde:

Sett et kulehode i messing på kroken. Det gir ekstra tyngde, en jiggaktig gange og litt ekstra glans. Bind inn en kobbertråd som skal brukes som ribb. Originalen bruker gullwire, så det kan også brukes.

Kroppen dubbes med Hare´s Ear-dubbing eller en annen gråfarget dubbing.

Til slutt må du surre kobberribben fram til kulehodet. Avslutt med et par halvstikk eller whipfinish. Jeg pleier å gi flua en omgang med en liten stivhåret børste slik at den ser litt rufsete ut.
Fluen kastes ut og trekkes inn i rolige drag. Du kan også handstwiste den inn. En enkel flue, som fanger fisk. Her er noen av fiskene som har latt seg friste av hareørenymfa denne forsommeren:
Fluebinding vinteren 2013/2014
Fluebinding vinteren 2012/2013
Her vil jeg prøve å legge ut en flue i uka gjennom vintersesongen. Det vil bli varierte fluer for forskjellige ferskvannsarter. Alt fra store streamere til små nymfer og tørrfluer. Noen av fluene har jeg prøvd med stort hell, andre har jeg fått tips om. Jeg håper det vil inspirere. Lykke til!
Nr. 1: Booby Fly
Dette er en enkel flue å binde. Man binder en helt vanlig Woolly Bugger, men gir den store flyteøyne av to isoporkuler bundet inn i biter av en nylonstrømpe. Flua kan lages i mange farger. Den brukes mye til fiske etter regnbueørret i Sverige. Men det tas mye stor ørret på den også. Kan fiskes med synkeline og flyteline. På varme sommerdager, når ørreten står på bunnen av tjernet eller elva, brukes synkeline og en halvmeter kort fortom. Selv om fluelina går helt til bunns, vil isoporen gi flua nok oppdrift til at den svever like over bunnen. Dette skal være meget effektivt! Jeg gleder meg til å prøve den ut til sommeren!
Nr. 2: Zonker
Dette er en fin flue som pulserer bra i vannet. Den er enkel å binde og fargekombinasjonene kan varieres i det uendelig. Lag en hale av krystalflash. Kropp, og eventuelt rib, lages i sølv eller gull. Kaninskinn i valgfri farge festes i front og strekkes bakover. En stripe lim eller lakk kan brukes for bedre feste mellom skinn og kropp. Fukt fingrene før du binder inn kaninskinnstripen bakerst. Med fuktige fingre blir det lettere å lage en ”skill” der du ønsker det bakre inbindingspunktet. Hvis man vil, kan man binde inn et kragehackel i samme farge eller en kontrastfarge helt fremst. Øyne er også valgfritt, men de gir jo flua et artigere uttrykk. Kanskje trigger de fisken også ….
Nr. 3: Dynamitt
Dette er en flue som skal ligne en liten fisk. Den kan bindes i forskjellige farger. Denne fluen har jeg fått mye ørret og harr på. Den er rimelig enkel å binde. Du starter med en hale av fluoriserende grønn floss. Kroppen er laget av sølvtinsel og sølvribb. Underving lages av en bunt med ekornhår. Så kan man legge inn noen strå flash hvis man ønsker det. Overvingen lages av marabou, som vil gi fluen en pulserende gange i vannet. Det kan trigge fisken til hugg. Jeg binder på øyer som gjør fluen litt tyngere.
Nr. 4: Gjeddeflue
Dette er en enkel gjeddeflue. Halen består av 6-8 store grizzly hanefjær. Jeg har også bundet inn cirka 6 flashaboufibere for at fluen skal glitre mer i vannet. En rød maraboufjær er surret som kropshacle. Marabou pulserer veldig i vannet, noe som kan få gjedda til å ta. Dette er min forenklede variant av Deciever Type. I stedet for å ha polarrev som hackle, bruker jeg marabou.
Hodet har fått to Oval Pupil 3D Eyes Chart./Red Pupil, festet med Bug-Bond-lim
Nr. 5: Juletreet
Hva passer vel bedre til denne årstiden enn den danske sjøørretstreameren Juletreet. Tag og underkropp av rød ull. Over denne trekkes en perlemorsslange som festes med rød tråd foran og bak. Slangen flises opp i begge ender. De bakerste flisene blir hale, de fremste bindes bakover som kragehackle. Avslutt med et rødt hode og øyne. Jeg ønsker alle en fin jul!
Nr. 6: Godt nytt år med Flash Fly
Dette er en av de mest effektive gjeddefluene jeg har fisket med – og kanskje den flua som ligner mest på en nyttårsrakett …
Den er svært enkel å binde. Du kan binde den i den fargen du vil. Bakerst fester jeg en bit hyssing eller chenille. Den bruker jeg til å lage en liten kule av. Denne kulen gjør at flashfibrene vil støtes litt ut fra kroken. Så binder jeg inn flashfibre som en lang hale, jevnt fordelt under og over kroken. Denne fluen er det ikke noe kropp på. Ving og hackle er i samme materiale som halen. Du kan bruke samme farge som halen – eller en kontrastfarge. Ving og hackle lages av samme flashbunt. Innbindingen gjøres på krokenes overside, midt på flashbuntens lengde. Den bakoverpekende flashdelen utgjør vingen. Den fremoverpekende flashdelen brettes ned og bindes bakover som hackle. Avslutt med et hode av gulltråd, to røde øyne og en dråpe Bug-Bond. Aller sist: GODT NYTT ÅR!
Nr. 7: Gurgler
Dette er min yndlingsflue til asp. Gurgleren har funket bra til abbor også, og den skal visst være ganske bra til gjedde. Den ser ut som en skadet fisk som går i overflaten.
Den er enkel å binde og veldig effektiv.
Bind inn en hale av en bunnystripe og 4-6 krystall flash-fibre. Marabou kan også brukes som hale.
Kroppen består av 2 mm grønn foam. Klipp til en stripe som er to og en halv ganger så lang som krokskaftet. Legg foamen oppå kroken, la den peke bakover og fest den inn like bak hodet. Surr deg bakover i nesten hele krokens lengde slik at foamen danner en litt lubben underkropp.
Kroppshackelet festes inn bak og surres fram til hodet. Deretter brettes foamen frem over hackelet og festes foran. Til slutt klipper man til leppen eller skjermen som skal peke skrått oppover. Det er denne som skal brøyte unna vannet og gi flua en plogende og litt skvalende gange i vannoverflaten.
Prøv gjerne gurgleren i andre farger også.
Nr. 8: Spent spinner
Dette er en enkel men super imitasjon av en døende døgnflue.
Bind inn en liten kule tørrfluedubbing helt bakerst. Den vil tvinge halen ute i perfekt v-form når denne bindes inn like foran klumpen. 4-6 fibre fra en malerkost er ypperlig halemateriale.
Kroppen lages av tørrfluedubbing.
Vingen formes av en liten bit med lyst polygarn.
Hackle er ikke nødvendig.
Nr. 9: Buzz Ball-variant (fjærmyggklump)
Dette var en av de første fluene jeg begynte å fiske ørret med. Flua er enkel å binde og enkel å fiske med – den lander perfekt hver gang og er lett å se på vannoverflaten.
Originalen ble skapt av Gary LaFontaine. Denne varianten er litt enklere å binde.
Du trenger to hacklefjær – én oransje og én grizzlyfarget. Begge fjærene bindes inn bak ved krokbøyen. På den oransje fjæren klippes fibrene ned til halv eller en tredjedels lengde, før fjæren surres rundt kroken som en piggete, oransje kropp. Alternativt kan du vente med nedklippingen til fjæren er surret på.
Deretter surres grizzlyhackelet fremover til krokøyet som et vanlig kroppshackle. Avslutt med å klippe kroppshackelet på over- og undersiden, slik at hacklebena bare står rett ut til sidene. Det var det hele – enkelt og greit.
Ønsker du å binde LaFontaines originalversjon, så er ikke den så vanskelig heller. Legg bare til en ekstra nedklippet fjær – i fargen blue dun – i kroppen.
Nr. 10: Rakkelhanen
Denne vårflueimitasjonen har jeg fisket godt med i flere skogsvann i Akershus. Fisk den stilleflytende, eller strip den litt i overflaten. Det siste provoserer ofte ørreten til hugg. Rakkelhanen er lett å binde. Vingen lages av sjokoladebrunt polygarn – bundet inn i v-form. Kroppen kan lages av tørrfluedubbing i samme farge, eller – som i originalen – av opphakket vingemateriale.
Nr. 11: Ørretgurgler med gummibein
Denne flua kan imitere en skadet fisk, et stort insekt eller et lite dyr som kaver i vannoverflata. Gummibeina gir flua mye liv når den ploger rykkvis frem i vannet.
Halen består av en bunt med svart buctail og tre til fire flashfibre. Foamen festes ved halen og brettes fremover etter at grønn dubbingkropp og et grønt kroppshackel er bundet inn. Foamen festes ved krokøyet. Bruk en nål til å tre beina igjennom foamen. Ta litt lynlim på beina slik at de sitter godt. Til slutt tegner jeg svarte striper på beina med en vannfast tusj.
Nr. 12: The Klinkhåmer Special
The Klinkhåmer Special er flua jeg fikk mest fisk på ifjor. Flue ble første gang laget av nederlandske Hans Van Klinken under en fisketur i Norge i 1984. Den skulle imitere en stor, klekkende vårflue, og tanken var at den skulle friste storharrene i de nordlige delene av Glomma. Det gjorde den, og i årene som fulgte viste den seg effektiv til ørret, sjøørret og laks også.
Flua er enkel å binde, og den kan bindes i mange størrelser og farger. Jeg har fisket best med fargene brun og olivengrønn.
Du starter med å binde inn vingen av polygarn. Den skal stå rett opp. 2/3 av kroppen dubbes. Så fester jeg hackelet opp langs stammen på vingen. Deretter bruker jeg to påfuglherl til å surre den fremste tredjedelen av kroppen. Hackelet surres rundt vingestammen, hvert turn legges under det foregående. Fest hackelet ved krokøyet og avslutt med et lite hode.
Fluas bakkropp skal henge under vannfilmen, så du må ikke impregnere hele flua på tørrfluevis. Det holder å bruke litt fett på hackle og ving.

Nr. 13: Polarmagnus
Ønsker dere alle en god påske med denne sjøørretstreameren.
Jeg har selv liten erfaring med sjøørretfiske, men de som har litt mer peiling sier at dette er en fantastisk sjøørretstreamer. Den er enkel å binde. Det er samme bindeteknikk som på Booby-flua. Halen består av hackeltuppene fra kroppshackelet. Marabou kan også brukes. Jeg har også bundet inn noen få flashfibere i halen. Kroppen er dubbet med grå dubbing. Bak hodet har jeg bundet inn rosa hackel. Flua kan bindes med og uten øyer.
Dette er vinterens siste flue fra meg. Nå har isen godt i Glomma og jeg bruker tiden min der til å friske opp kastingen. Det kommer nye fluer neste vinter.