En flue for de store anledningene

Flua er ikke den peneste i flueboksen, men i 2022 fanget den tre fisker med et snitt på 11,9 kilo.

Mitt første møte med den gule, svarte og orange flua var på Kola-halvøya i Russland tilbake i 2017. Der var German Snaelda en velbrukt flue blant gjestene. I løpet av de fire ukene jeg tilbrakte på Rynda Lodge, ble det fanget 20 fisker på det populære mønsteret.

Etter besøket på den russiske tundraen fikk Snaelda en plass i flueboksen, men flua ble liggende ubrukt inntil sesongen 2022. Først da ingenting annet fungerte, fikk den tillit i enden av fortommen.

Tre storlakser

Den første Snaelda-laksen havnet i håven i Berghølen på Grøtte-Flå-valdet i Orkla. En farget hunnlaks på 97 centimeter røsket tak i flua. Fisken ble veid til 8,9 kilo før den fikk svømme videre.

En Snaelda i skumringen ble for mye for denne hunnlaksen på 8,9 kilo. Foto: Are

En flue som nylig har fanget fisk, får som regel mer spilletid i vannet. Derfor ble den torpedoformede flua et soleklart førstevalg i smålakselva Moelva i Nord-Trøndelag en uke senere. En hannlaks på 8,4 kilo og 95 centimeter lot seg provosere da flua kom svingende gjennom hølen tidlig en morgen.

Storlaks før frokost blir aldri feil. Foto: Are

Den tredje og siste Snaelda-laksen i 2022 var av det riktige store slaget. I sesongens siste uke var vi nok en gang på plass i Berghølen på Grøtte-Flå-valdet. Etter to resultatløse drag, satte fattern på en Snaelda før det tredje forsøket. Pang. Etter noen tunge utras kom en hannlaks på 125 centimeter opp fra dypet. Fisken ble veid i håven til 18,5 kilo før den fikk svømme ned i dypet igjen.

En sint hannlaks på 125 centimeter ville ikke dele standplassen med en innpåsliten Snaelda. Foto: Anders Stensås

Aggressive farger

Snaelda ble designet av islendingen Grimur Jonsson i 1984. Selv om flua ikke er av det peneste slaget, har den fisket seg populær verden over. Originalen er helsort, men senere kom det også en German Snaelda. Der er den sorte halen/vingen erstattet av bucktail i det tyske flaggets farger. Sistnevnte er mange steder blitt mer populær enn originalen. Fargekombinasjonen sort, rødt og gult gjør den til en fin flue tidlig og sent på sesongen.

Med en torpedoformet kropp skjærer flua fint gjennom strømmen, samtidig som den svinger fint med den robuste halen. Foto: Are

Slik binder du flua

Hale/ving: Tre like store seksjoner med gult, sort og rødorange bucktail pluss noen strå pearl krystal flash.
Ribb: Oval sølvwire.
Kropp: Sort dubbing.
Fronthackle: Sort, kragebundet.
Hode: Sort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: