Verdens enkleste lakseflue

Det er ingen grunn til å gjøre det vanskelig. Verdens enkleste lakseflue regnes også som en av de beste. Men spør om lov før du bruker saksa på naboens border collie.

Lakeseflua Collie Dog dukket opp sent på 1800-tallet – som en av de første fluene der tradisjonelle fjærvinger ble erstattet med vinger av hår.

Verdens enkleste lakseflue-3
Opprinnelig ble Collie Dog bundet på enkel- og dobbelkroker. Kroppen besto av sølvtinsel og en rib av sølvwire. Originalens vinge av hår fra border collie er på disse fluene erstattet med hår fra rev og tanuki – japansk mårhund. Alle foto: Anders Stensås

Opprinnelig ble Collie Dog bundet på vanlige enkel- og dobbelkroker. Kroppen besto av sølvtinsel og en rib av sølvwire, og den lange vingen ble – som navnet indikerer – laget av hår fra en collie, nærmere bestemt en border collie. Historien bak materialvalget var trolig ikke mer komplisert enn at man brukte det man hadde for hånden, og det var vel knapt et britisk gårdsbruk som ikke hadde en raggete border collie gående på tunet på den tiden.

Verdens enkleste lakseflue
Ønsker man en litt fortynget Collie Dog, er Pro Sportfishers tubesystem med plasttuber, metallhylser og coneheads en enkel vei til et godt resultat. Her er det brukt hår fra rev.

Etter hvert ble Collie Dog også svært populær som tubeflue, og det var i den sammenhengen den fant sin aller enkleste form; en bunt hår bundet rett på en naken aluminiumstube.

Med årene har det dukket opp ulike varianter av Collie Dog. Noen har fått tilført hackle – sort og rødt har vært mest populært. Andre er blitt utstyrt med sider av jungle cock og glitter i vingen.

Verdens enkleste lakseflue-4
Legger man til hackle, sider av jungle cock og litt glitter og flash, får man en Collie Dog-variant som ligner mer på moderne tubefluer. Men da begynner man også å fjerne seg et godt stykke fra det svært enkle originalkonseptet. Her er det brukt undervinge av bucktail og overvinge av rev og geit.

Til tross for at Collie Dog er verdens enkleste flue å binde, kan det by på utfordringer å skaffe originalmateriale til vingen. Hundehår er ulovlig å omsette i Norge, og selv om border collie er en av de mest utbredte hunderasene her til lands, er det nok ikke så lett å finne hundeeiere som vil se kjæledyrene sine skamklipt av fluebindere.

Det finnes heldigvis alternativer. Både geit og rev er brukt med stort hell som vingemateriale. Tanuki – japansk mårhund – er en annen mulighet.

Det fortelles også at både settere og retrievere er blitt lagt under saksa for at eierne skulle få vingehår til sine Collie Dog-fluer – for det er på ingen måte dokumentert at laksen kun biter på hår fra border collie.

Verdens enkleste lakseflue-2
Som tubeflue kan Collie Dog trygt karakteriseres som verdens enkleste lakseflue; en bunt sorte hår på en blank aluminiumstube er alt som skal til. Her er det brukt hår fra rev. En farget styreslange kan fungere som et ekstra triggerpunkt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: