Reddet av mørket

Varme dager, lav vannføring og lite fisk gjorde årets lakseuke litt vrien. Kveldsfiske ble redningen. 

Reddet av mørket
Fattern fisker av brekket i Sliperhølen, men denne gangen var ikke fisken hjemme. Foto: Anders Stensås

Tidlig i august var fattern, bruttern og jeg klare for den årlige uka med laksefiske på Grøtte-Flå-valdet i Orkla. Med fjorårets tur friskt i minne, var vi fulle av forventinger da vi parkerte utenfor Feskarstugga på Grøtte gård – selv om vi visste at lite fisk, lite vann og litt for bra sommervær ville gi oss noen utfordringer.

Reddet av mørket-2
Takk til foregående ukes danske gjester, som hadde glemt igjen fire kalde pils i den øverste hølen. Foto: Petter

Med varme og solrike dager i vente, bestemte vi oss for å fiske hardest tidlig og sent. Allerede den andre kvelden skulle taktikken betale seg. I det flua til fattern passerte hotspotten nede ved den gamle trebrua, veltet det seg en fisk i overflaten. Ikke bare én, men to ganger var den oppe og viste seg frem. Fattern gjorde seg ferdig og overlot hølen og fisken til meg. På mitt femte kast strammet lina seg og laksen dro avgårde oppover elva. Etter to saltoer og gjentatte utras fikk jeg omsider landet fisken i mørket. Hanlaksen ble målt til 96 centimeter og veide 7,1 kilo.

Reddet av mørket-3
Den sinte laksen lot seg irritere av en Undertaker. Foto: Are

Halvveis i oppholdet kom værskiftet. Med kaldere temperaturer ble det også mer fart i fisken. Vi så mer hoppende fisk, og flere fisker var oppe for å markere plassen sin i det fluene våre passerte. Også den glinsende sluken til bruttern vekket fiskens interesse. Han kroket og mistet en blank mellomlaks halvveis ut i uka.

Reddet av mørket-5
Fattern kastet og kastet, men denne gangen ble det ikke fisk på han. Foto: Anders Stensås

Det ble ikke noe mer fisk på fattern og meg, men så var det denne slukfiskende lillebroren da. Den siste fisketimen før vi skulle sette kursen hjem, landet han en hunnlaks på 95 centimeter. Fisken ble veid til 8,1 kilo før den ble satt pent tilbake i elva.

Reddet av mørket-6
Bruttern styrer laksen ned i en håv som nok egnet seg bedre til sommerfugler enn storlaks. Foto: Anders Stensås

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: