Når én fjær blir til 500 sider

Kan én bok om én fjær – attpåtil en rumpefjær – forsvare en pris på 1200 kroner? Ja. For noen.

Vi har sett nærmere på fjorårets kanskje mest spennende bokutgivelse for fluebindere og fluefiskere, Marc Petitjeans «CDC».

workshop-med-marc-petitjean
Her binder Marc Petitjean CDC-fluer hos Jarle & Bjørnar Fluefiske i Lillestrøm. Bildet er tatt i 2016.

CDC er en forkortelse for cul de canard, som best kan oversettes til anderumpe. Sveitseren Marc Petitjean har i flere tiår vært en ivrig ambassadør for fluer av CDC-fjær, så det er ingen overraskelse at nettopp han gir ut en 500 siders bok om fluebinding med denne ene, spesielle fjæren.

Den lette og naturlig impregnerte anderumpefjæren har først og fremst vært populær til tørrfluer og klekkere, men Petitjean så tidlig at fjæren også kunne brukes til nymfe- og larveimitasjoner. Flere av disse har fått plass i den nye boken.

Gjennomillustrert

De rundt 3000 bildene i boken er tatt av britisknorske Barry Ord Clarke, en ivrig fluefisker, fluebinder, forteller og fotograf, med en haug av bøker og magasinartikler om fluebinding og fluefiske bak seg.

Utstrakt bruk av steg for steg-bilder gir både erfarne og uerfarne fluebindere gode muligheter til å forstå bindeteknikkene og fluemønstrene som presenteres i boken.

cdc-bok-3
Marc Petitjeans «CDC» har svært pedagogiske og godt illustrerte bindeoppskrifter. Britisknorske Barry Ord Clarke har tatt bildene i boken. Foto: Anders Stensås

Til hvert fluemønster serveres det også bilder av materialene og verktøyene man trenger for å binde akkurat den fluen.

Bokens oppbygging

Boken innledes med litt historikk og et kapittel om CDC-fjærens fysiologi og egenskaper. Deretter kommer nesten 100 sider med fluemønstre. De er inndelt i fire bolker; døgnfluer, vårfluer, mygg/steinfluer og landinsekter/andre insekter. Hvert mønster er merket med vanskelighetsgrad, slik at man kan velge flue litt etter egne ferdigheter.

Derfra går boken inn i en mer teknisk fase: Først 50 sider om Marc Petitjeans egenutviklede fluebinderverktøy, så 130 sider med bindeteknikker og -tips.

Avslutningsvis serverer Petitjean nye 120 sider med fluemønstre. Der presenteres forfatterens nyeste CDC-fluer, den såkalte 2000-serien. Alle disse fluene er, ifølge Petitjean selv, enkle å binde og krever få komponenter, men samtidig involverer de flere av spesialverktøyene som Marc Petitjean har utviklet, som Magic Tool og Stacker.   

workshop-med-marc-petitjean-3
To av CDC-fluene Marc Petitjean bandt under minidemonstrasjonen hos Jarle & Bjørnar Fluefiske i Lillestrøm våren 2016.

Dette liker vi:

Totalpakken: Marc Petitjeans «CDC» er en solid totalpakke på 500 sider. Som leser får man innblikk i CDC-fluenes historikk og CDC-fjærens fysiologi, og de godt illustrerte bindeoppskriftene og bindeteknikkene er en liten gullgruve for både erfarne og uerfarne CDC-bindere.

Bilder og småhistorier: Boken er stykket opp med vakre bilder og rundt 30 små fiske- og bindehistorier. Fra disse kan nysgjerrige fluefiskere suge ut mye inspirasjon og kunnskap, samtidig som de gir boken en dimensjon utover det rent bindetekniske.

Dette er vi ikke like fornøyde med:

Prisen: Vi forstår at en så tykk, gjennomarbeidet og gjennomillustrert bok ikke er billig å lage, men for unge, ferske eller halvinteresserte fluebindere blir forhandlerprisen i Norge og Sverige – rundt 1200 kroner – raskt for stiv. Boken kan riktig nok bestilles direkte fra Marc Petitjeans nettside for 69 euro (I underkant av 700 kroner), men da kommer frakt- og leveringskostnader i tillegg.

Selvpromotering: Når man har betalt så mye for en bok, blir det uansett litt provoserende å oppdage at forfatteren bruker relativt stor plass til å demonstrere og markedsføre egne produkter.

Enkelte av Petitjeans fluebinderverktøy, som Magic Tool og Stacker, kan være gode og nyttige hjelpemidler når man skal binde CDC-fluer. Derfor kan en innføring i disse verktøyene kanskje forsvares, men mange sider med tekstreklame for mer tradisjonelle redskaper som bindestikker, sakser, hackelklemmer, trådholdere og knuteverktøy, skal ikke en bokkjøper behøve å betale for.

cdc-bok
Selv om verktøy som Magic Tool (bakerst) og Stacker kan være nyttige hjelpemidler når man skal binde CDC-fluer, bruker Marc Petitjean litt for mye av boken til å demonstrere og markedsføre egne fluebinderredskaper. Foto: Anders Stensås

Oppsummering

Marc Petitjeans «CDC» er flott, gjennomarbeidet, gjennomillustrert og pedagogisk, men prisen gjør den først og fremst til en bok for fluebindere som er over gjennomsnittet interesserte i CDC-fjær. Mye av forfatterens promotering av egne fluebinderprodukter kunne vi vært foruten.

cdc-bok-3-kopi
Marc Petitjeans «CDC» er priset til rundt 1200 kroner hos norske (Angler) og svenske forhandlere (flugbindning.com, Sportsfiskebolaget). Boken kan bestilles direkte fra Marc Petitjeans nettside for 69 euro (I underkant av 700 kroner), men da kommer frakt- og leveringskostnader i tillegg. Foto: Anders Stensås

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: