Kaldrøyket laks – rett fra grillen

Man trenger ikke eget røykehus eller et dyrt røykeskap for å kaldrøyke laks. En kulegrill, litt spon og en spiralformet dings til 500 kroner er alt som skal til.

Har du en kulegrill? Den kan gjøres om til et kaldrøykeri for 500 kroner. Alt du trenger er en røykespiral og litt røyksepon. Og en laks, selvfølgelig.

Vi kjøpte spiral og spon av typen Weber, men flere produsenter tilbyr tilsvarende løsninger til omtrent samme pris.

Røykelaks-3
Røykspiralen fylles med spesialspon av bøketre. Tresorten gir en relativt mild røyksmak, og kan ifølge produsenten brukes til både fisk, fugl, svin, storfe, vilt og ost. Alle foto: Anders Stensås

Prinsippet er enkelt. Røykespiralen i stålnetting fylles med spon og plasseres i bunnen av en kulegrill. Sponet antennes i den ytterste enden av spiralen. Derfra vil glørne spise seg innover i spiralen og avgi kald røyk i opptil ti timer. 

Røykelaks-4
Røykespiralen plasseres i bunnen av grillen og antennes. Nå vil den ryke i åtte-ti timer, uten at den avgir særlig mye varme.

Røykeklare laksefileter legges med skinnsiden ned på grillristen. Deretter er det bare å legge på lokket og la røykeprosessen gå sin gang.

Dette trenger du:

Til to kilo laksefilet trenger du videre:

  • Halvannen desiliter Maldon-salt.
  • Halvannen desiliter brunt sukker.
  • Et par spiseskjeer med knuste einerbær.
Røykelaks
Et filetert midtstykke av laks og en blanding av Maldon-salt og brunt sukker klargjort for første steg i en prosess som strekker seg over to og et halvt døgn.

Slik gjør du det:

  • Fileter fisken, tørk av fuktighet med kjøkkenpapir, trekk bena ut av fiskekjøttet med en tang. Legg filetene i et fat med kanter.
  • Bland brunt sukker og salt og fordel det utover filetene. Gni blandingen lett inn i fiskekjøttet. Dekk fatet med plast og sett det i kjøleskapet i ett døgn. I løpet av dette døgnet trekkes mye væske ut av filetene.
  • Etter ett døgn skylles filetene rene i kaldt vann. Tørk av filetene med kjøkkenpapir til slutt. Legg filetene på et rent fat, dekk til med plast og la de ligge i kjøleskapet i ytterligere ett døgn.
  • Rett før røyking fordeles knuste einebær utover filetene. Deretter er det bare å røyke fisken som angitt over.
Røykelaks-2
Fiskefiletene er gnidd inn med salt- og sukkerblandingen. Etter et døgn i kjøleskapet vil mye av fuktigheten være trukket ut av fisken.

Ferdig fisk kan nytes umiddelbart, men den kan også fryses ned.

Webers røykespiral for kaldrøyking koster rundt 500 kroner. Du kan lese mer om den her. 

En pose med Webers røykespon for kaldrøyking koster rundt 60 kroner. Posen inneholder nok spon til minst to runder med røyking. Du kan lese mer om røykesponet her.

Tilsvarende produkter fra en annen produsent kan du lese mer om her.

Røykelaks-5
Etter åtte-ti timer er røykespiralen utbrent og filetene ferdig røyket. Spis og nyt, eller frys ned for en senere anledning.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: