Amerikansk veteran i vedskogen

Sven-saw har fulgt amerikanske jegere, fiskere og campere ut i villmarka i mer enn 50 år. Konstruksjonen er like enkel som den er gjennomprøvd. To aluminiumsprofiler og et buesagblad monteres sammen ved hjelp av en liten bolt og en vingemutter. 

Sammenpakket er det ikke så godt å se hva man har i hendene, men ferdig montert kan amerikanske Sven-saw best beskrives som en trekantet «buesag».

Sven-saw-3
Under transport ligger buesagbladet gjemt og beskyttet inne i de to aluminiumsprofilene. Alle foto: Anders Stensås

Selv om det er enklere og kjappere å åpne og klappe sammen en tradisjonell foldesag, er montering og demontering av Sven-saw hverken vanskelig eller tidkrevende. En monteringsanvisning er klistret på den ene aluminiumsprofilen, men konstruksjonen er i utgangspunktet så enkel og selvforklarende at monteringen ikke kan gjøres feil. 

Når sagen er satt sammen, oppleves den som en bedre og mer effektiv tursag enn foldesagene vi har brukt til nå. Foldesagenes begrensning ligger som regel i bladlengden, som sjelden er mer enn 20 centimeter. Til sammenligning kommer Sven-saw med et buesagblad på 53 centimeter, hvorav 45 centimeter har skarpe tenner. 

Sven-saw-2
Ferdig montert blir Sven-saw en robust og trekantet «buesag». En tradisjonell foldesag er lettere og mer kompakt, men kommer til kort når det gjelder bladlengde og effektivitet.

Likevel kan ikke Sven-saw måle seg med en vanlig buesag. Den trekantede formen gir tursagen en ganske spiss vinkel helt i forkant. Man skal ikke sage så dypt før den fremre enden av «buen» slår ned i treverket. Jo dypere man sager, jo kortere del av bladet kan utnyttes. Så lenge sagen brukes til bålved og leirarbeid, er ikke dette noe stort problem. Man går som regel ikke løs på de tykkeste trestammene for å lage et kaffebål.

Sven-saw kommer også i en kortere modell, med et buesagblad på 38 centimeter.

Vi anbefaler den lengste utgaven. Den er litt tyngre og tar litt mer plass i sekken, men det oppveies av at du får en større og mer anvendelig sag.

Sven-saw-4
Amerikanske Frost River har laget et praktisk og solid canvasfutteral for Sven-saw.

Vi kjøpte vår sag hos friluftslivsbutikken Revir i Storgata i Oslo. Der kan man også kjøpe ekstrablader og et praktisk canvasfutteral til sagen. 

Du kan lese mer om sagen her. 

Fakta – Sven-saw, stor utgave:

Lengde sammenfoldet: 58,5 cm

Vekt: 391 gr

Bladlengde: 53 cm, hvorav 45 cm har tenner.

Pris hos norsk forhandler: 599 kr

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: