For noen år siden kom vi over to godt brukte fluesneller fra J. W. Young & Sons. Da vi forsøkte å finne alderen på snellene, fant vi koblinger til britisk – og norsk – krigshistorie.

I Redditch i England har Young-familien laget fiskesneller så og si uavbrutt siden 1800-tallet. Når vi sier «så og si uavbrutt», så er det fordi Young-fabrikken, i likhet med mye annen britisk småindustri, ble trukket inn i forsvarsindustrien under andre verdenskrig.
Fra 1939 til 1945 ble snelleprodusenten fra Redditch opprustet og oppbemannet for å lage brytere, instrumentpaneler og andre smådeler til britiske krigsfly.
I denne tidsperioden ble hvert eneste britiske krigsfly utstyrt med én eller flere deler fra snelleprodusenten J. W. Young & Sons. Så når britiske Spitfire-piloter angrep tyske mål i Norge, ble for eksempel maskingeværilden avfyrt med knapper laget i Redditch.
Da J. W. Young & Sons gjenopptok snelleproduksjonen etter krigen, kunne man dra nytte av overskuddsmateriell, utstyr, erfaringer og produksjonsteknikker fra krigsårene.

Lakken som tidligere ble brukt på krigsflyenes instrumentpaneler, prydet nå de første etterkrigssnellene. Teknikk og utstyr som opprinnelig ble brukt til å støpe og merke flybrytere og -knapper i bakelitt, kunne nå benyttes til å lage snelledeler.
Og det var nettopp slike detaljer som gjorde det mulig å tidfeste våre to Young-sneller til de første årene etter krigen. Snellene, med modellnavnene Beaudex og Pridex, hadde begge spoler med den karakteristiske lakken fra krigsflyenes instrumentpaneler. Begge spolene hadde i tillegg låsedeksler i bakelitt. Der var fabrikkens og byens navn støpt inn med samme teknikk som man brukte på forsvarets brytere og knapper under krigen.

Tidlig på 50-tallet bestemte J. W. Young & Sons seg for å fornye Pridex- og Beaudex-modellene. Da var man tydeligvis tomme for den litt røffe militære lakken, så spolene fikk i stedet en glattere lakkfinish. Samtidig fikk låsedekslene på spolene en enklere utforming – uten innstøpt skrift.
Dermed var de siste synlige sporene etter fabrikkens krigsproduksjon hvisket ut. Hverdagen var tilbake i snellefabrikken i Redditch.

Kilder: