To gamle krigere

For noen år siden kom vi over to godt brukte fluesneller fra J. W. Young & Sons. Da vi forsøkte å finne alderen på snellene, fant vi koblinger til britisk – og norsk – krigshistorie.

To gamle krigere-3
J. W Young & Sons flaggskip Beaudex ble i 1945 utstyrt med linefører, perforert spole og en justerbar klikkbrems, noe man ikke fant på den billigere Pridex-modellen. Foto: Anders Stensås

I Redditch i England har Young-familien laget fiskesneller så og si uavbrutt siden 1800-tallet. Når vi sier «så og si uavbrutt», så er det fordi Young-fabrikken, i likhet med mye annen britisk småindustri, ble trukket inn i forsvarsindustrien under andre verdenskrig.

Fra 1939 til 1945 ble snelleprodusenten fra Redditch opprustet og oppbemannet for å lage brytere, instrumentpaneler og andre smådeler til britiske krigsfly.

I denne tidsperioden ble hvert eneste britiske krigsfly utstyrt med én eller flere deler fra snelleprodusenten J. W. Young & Sons. Så når britiske Spitfire-piloter angrep tyske mål i Norge, ble for eksempel maskingeværilden avfyrt med knapper laget i Redditch.

Da J. W. Young & Sons gjenopptok snelleproduksjonen etter krigen, kunne man dra nytte av overskuddsmateriell, utstyr, erfaringer og produksjonsteknikker fra krigsårene.

To gamle krigere-2
I perioden 1945-1950 ble spolene på Beaudex- og Pridex-modellene lakkert med en karakteristisk lakk. Under krigen ble den samme lakken brukt på krigsflyenes instrumentpaneler. Foto: Anders Stensås

Lakken som tidligere ble brukt på krigsflyenes instrumentpaneler, prydet nå de første etterkrigssnellene. Teknikk og utstyr som opprinnelig ble brukt til å støpe og merke flybrytere og -knapper i bakelitt, kunne nå benyttes til å lage snelledeler.

Og det var nettopp slike detaljer som gjorde det mulig å tidfeste våre to Young-sneller til de første årene etter krigen. Snellene, med modellnavnene Beaudex og Pridex, hadde begge spoler med den karakteristiske lakken fra krigsflyenes instrumentpaneler. Begge spolene hadde i tillegg låsedeksler i bakelitt. Der var fabrikkens og byens navn støpt inn med samme teknikk som man brukte på forsvarets brytere og knapper under krigen.

To gamle krigere-4
Rett etter krigen fikk Young-snellene bakelittdeler med innstøpt skrift. Under krigen ble den samme teknikken brukt til å støpe og merke brytere og knapper til krigsfly. Foto: Anders Stensås

Tidlig på 50-tallet bestemte J. W. Young & Sons seg for å fornye Pridex- og Beaudex-modellene. Da var man tydeligvis tomme for den litt røffe militære lakken, så spolene fikk i stedet en glattere lakkfinish. Samtidig fikk låsedekslene på spolene en enklere utforming – uten innstøpt skrift.

Dermed var de siste synlige sporene etter fabrikkens krigsproduksjon hvisket ut. Hverdagen var tilbake i snellefabrikken i Redditch.

To gamle krigere-5
Innsatsen under andre verdenskrig ble brukt med stolthet da J. W. Young & Sons skulle markedsføre og selge sneller etter krigen. Selv i dag gjør selskapet et poeng av at de laget avfyringsknappene til maskingeværene på de legendariske Spitfire-jagerflyene.

Kilder:

http://www.jwyoungs.co.uk

https://whiteaddersflyfishingmuseum.weebly.com

https://nobbystackle.wordpress.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: