Lakseuke med sprut i

Etter tidenes sommertørke kom regnet. Og med vannet kom fisken. Vi fikk en Orkla-uke med skikkelig sprut i.

Lakseuke med sprut i
Turens første fisk tvang meg ut på en aldri så liten løpetur ned fra Sliperhølen. Siden gikk det slag i slag. Foto: Are

Den første fiskedagen regnet bokstavelig talt bort. Orkla gikk flomstor og sjokoladebrun gjennom Grøtte-Flå-valdet. Vi så ikke noe til fisken, og fisken kunne umulig se noe til fluene våre. Likevel var vi optimister. Vi visste at vannføringen ville synke, vi visste at elva ville klarne, vi visste at vanntemperaturen ville falle, og vi visste at fisken nå ville flytte på seg og slåss om godplassene i hølene.

Lakseuke med sprut i-6
Selv fattern blir liten i storslagen trøndelagsnatur. Her fisker han i Verkeshølen. Foto: Anders Stensås

Mandagen startet med et smell. På det femte kastet røsket laksen tak i en stor Willie Gunn. Etter to luftsprang satte fisken utfor brekket. Jeg fulgte fisken etter beste evne langs krattskogen, og fikk til slutt landet den på en gressbredde 60 meter lenger ned. Hannfisken ble målt til 94 cm og veide syv kilo. Dermed var julens gravlaks i boks. Noen minutter senere fisket fattern over det samme brekket. Det tok ikke lang tid før også han hadde fast fisk. En hunnlaks på 86 cm og cirka seks kilo ble landet og gjennutsatt. Noen timer senere var det brutterns tur, også han landet en laks på samme størrelse.

Lakseuke med sprut i-2
Bruttern og jeg med hver vår laks på henholdsvis 5,5 og syv kilo. Fiskelykke! Foto: Are

Tirsdag gjentok vi trippelen, men nå i omvendt rekkefølge. Bruttern fikk en blank tokilosfisk, fattern fulgte opp med en sint og hoppende hannlaks på 6,5 kilo, før jeg rundet av kvelden med en hunnlaks på 96 centimeter, det vil si rundt åtte kilo.

Lakseuke med sprut i-5
Turens største fisk ble målt til 96 centimeter og ny pers. Hunnlaksen, som må ha veid over åtte kilo, ble satt pent tilbake i Nedre Berghølen. Foto: Are

Elva falt raskt etter flommen, og det ble stadig vanskeligere å komme i kontakt med fisken. Onsdag landet vi ukas syvende og siste laks – en hunnfisk på cirka fem kilo lot seg friste av en av fatterns fluer.

Lakseuke med sprut i-7
Fattern setter ut igjen turens siste laks, en hunnfisk på rundt fem kilo. Fisken tok en Brindle & White tubeflue i Nedre Berghølen. Foto: Anders Stensås

Selv om vi gikk fiskeløse gjennom torsdagen og fredagen, var vi godt fornøyd med en totalfangst på rundt 40 kilo og en snittvekt på nesten seks kilo. Grøtte-Flå-valdet var dessuten en fornøyelse i seg selv; langt, varierende, spennende og fiskbart både på lav og høy vannføring.

Lakseuke med sprut i-4
Grøtte gård ligger idyllisk til ved Orklas bredd i Rennebu. Vi bodde i Feskarstuggu, tømmerbygningen nærmest på bildet. Foto: Anders Stensås

Innlosjeringen i Feskarstuggu, en sjarmerende toetasjers tømmerbygning på Grøtte gård, satte også en fin spiss på oppholdet. Fiskeuka sluttet for øvrig som den startet – med sprutregn. Dermed ble det fin vannføring og gode forhold på de som skulle fiske uka etter oss også.

Film kommer!

Lakseuke med sprut i-8
Hvem hadde trodd at varm drikke skulle smake utendørs denne sommeren? Det ble heldigvis fiskevær til slutt. Foto: Are

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: