Da storgjedda beit

Stupende fiskeørn, blodige hender og gjedde på langt over meteren. Årets første gjeddetur til Øyeren ble dramatisk og opplevelsesrik.

Da storgjedda beit-3
STOR OG STERK: Etter 15 – 20 minutter var kampen over. Fisken ble målt til 123 cm. Vekta er anslått til rundt ti kilo. Foto: Are

Med kanoen på taket og store streamere i sekken satte fattern og jeg kursen mot Øyeren på jakt etter vårgjedda. Fremme ved den grunne vika ble vi møtt av en svevende fiskeørn. Rovfuglen sirklet over vannet før den klappet sammen vingene og stupte ned mot vannoverflaten. Etter tre, fire forsøk kom den opp med fisk i klørne. For oss var dette et godt tegn. Det var liv i vika! Mens vi rigget stengene kunne vi høre og se skvalende gjedde i sivet – gytinga var i full gang. De to første fisketimene forløp stille og rolige, kun en liten kilosgjedde lot seg lure til å ta flua.

Da storgjedda beit
STOR FLUE – LITEN FISK: Denne smågjedda lot ikke en rød og hvit Pike Muppet svømme forbi. Foto: Are
Da storgjedda beit-2
CROCODILE ROCK: Her er backingen på vei ut gjennom stangringene for tredje gang. På det lengste hadde gjedda nærmere 50 meter line og backing ute. Foto: Are

Etter en strekk i gresset og en god spekematlunsj var vi klare for en ny runde med fiske. Vi flyttet oss lenger inn i vika i håp om å finne sultne gjedder på grunnere og varmere vann. En rød og hvit Pike Muppet fløy gjennom lufta før den dukket under vannoverflaten.

Ett trekk, to trekk og bang! Jeg løftet stanga, fluensella begynte å frese. Lenge. Det var tydelig at dette var en pen fisk, men det var først når backingen forsvant ut gjennom stangringene for tredje gang at jeg forsto at dette kunne være en virkelig stor gjedde. Etter 15 – 20 minutter kom gjedda sigende inn til landing i sivkanten. Med skjelvende hender fikk vi målt gjeddemadammen til 123 cm. Deretter ble den fotografert og gjenutsatt.

Det siste var ikke bare enkelt. Flua satt godt inne i gjeddegapet, og tengene vi hadde til rådighet var ikke dimensjonert for så store fiskekjefter. Fatterns kontorhender måtte langt innenfor tanngarden før tanga fikk tak i flua. Det ble blodig. Fiskens vekt får jeg aldri vite helt nøyaktig, men mer erfarne gjeddefiskere har anslått den til rundt 10 kilo.

Da storgjedda beit-4
SEE YOU LATER, ALLIGATOR: Et siste vift med halefinnen – og så var den borte. Foto: Are
Da storgjedda beit-5
CROCODILE DUNDEE: Mens jeg holdt fisken, fikk fattern jobben med å fjerne kroken. Det ble blodig. Foto: Anders Stensås

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: