En fiskevenn rundt halsen

Fiskere generelt, og fluefiskere spesielt, har en tendens til å dra på seg mye nyttig – og unyttig – utstyr. Nettopp derfor er markedet fullt av skjorter, jakker, vester, vesker og bager som har plass til alt tilbehøret. En skikkelig vadejakke har gjerne et tosifret antall utstyrslommer, en god fiskeskjorte har kanskje halvparten. I tillegg bruker vi fiskevester, hoftebelter, chestpacks og/eller spesiallagede ryggsekker med utallige lommer, rom og glidelåser for å få med oss alt.

Intensjonen er jo selvfølgelig å ha system og orden på utstyret og tilbehøret, men mange har nok opplevd at konsekvensen til slutt blir det motsatte. Når fiskejakka har 12 lommer, fiskevesten ti, chestpacken åtte, fiskeskjorta seks og vadebuksa fire, ja, da blir det til slutt vanskelig å huske hvor man la hva: Ligger flueboksen i jakkelomma, skjortelomma eller bukselomma, og hvor la jeg det lille krokbrynet?

En fiskevenn rundt halsen_-3
Quick Stash Lanyard fra Simms, med termometer fra C&F Design, krokbryne fra Buck, peang/saks fra Dr. Slick, foldekniv fra Spyderco og fortomsspoler og spoleholder fra Trouthunter. Foto: Anders Stensås

Eller så kommer det kanskje et værskifte, sola titter frem og man legger igjen vadejakka på land. Når man senere står midt ut i elva og finner ut at fortomsspolene og tubekrokene ikke ligger i fiskeskjorta som man trodde, men i vadejakka som ligger igjen på land en kilometer lenger opp i elva, ja, da kan det komme noen gloser som ikke egner seg for småbarnsører.

Løsningen kan ligge i en god nakkesnor, eller en «lanyard» som mange av produsentene kaller det. Disse snorene kommer i mange forskjellige fasonger, men alle har flere festepunkter for diverse utstyr. Man kan fint hekte på små fluebokser, fortomsspoler, sakser, krokbryner, termometere, peanger, kniver, lykter og andre småting.

En fiskevenn rundt halsen_-4
Tips 1: Kombinerer du fortomsspoler og spoleholder fra Trouthunter, får du med et lite og vanntett rom hvor du kan oppbevare fluer eller kroker. Foto: Anders Stensås

Fordelene er mange:

  • Med en nakkesnor er det mest brukte utstyret alltid med og lett tilgjengelig.
  • Nakkesnora kan brukes uavhengig av om man er lett eller godt kledd. Steiker sola, kan man fiske i t-skjorte og likevel bære med seg det utstyret man trenger.
  • Nakkesnora kan hele tiden tilpasses det fisket man bedriver. Fisker man ørret, hekter man på en boks flytemiddel, tynt fortomsmateriale og en liten peang. Fisker man laks, har man kanskje med en større peang, tykkere fortomsmateriale og en boks med tubefluekroker.
  • Det er mulig å ha ferdig riggede nakkesnorer for hvert enkelt fiske – én til gjedde, én til ørret, én til laks …
En fiskevenn rundt halsen_-5
Tips 2: Velger du en kombinert peang og saks, får du én ting mindre å dra på. Foto: Anders Stensås

Vi har brukt to forskjellige nakkesnorer de siste sesongene. Én Lanyard fra C&F Design, én Quick Stash Lanyard fra Simms. Førstnevnte har en serie festepunkter jevnt fordelt rundt en relativt tynn snor. Sistnevnte kommer med færre festepunkter, men er laget av et bredere og mer komfortabelt nylonbånd. Simms’ Quick Stash Lanyard har dessuten en fiks magnetlås gjør det mulig å frigjøre tilbehøret som henger nederst på nakkesnoren.

Begge har vært funksjonelle og nyttige i bruk. Bildene viser hvordan vi har utstyrt dem, men her er det selvfølgelig opp til hver enkelt hva man vil bære med seg.

En nakkesnor er ikke en kompliserte konstruksjon, så med litt fantasi og fingerferdigheter går det fint å lage sin egen. Det blir garantert billigere – og kanskje like bra.

En fiskevenn rundt halsen_
Fiskepause i Moelva i Trøndelag. En nakkesnor henger klar til «utrykning». Foto: Are

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: