Fiskere generelt, og fluefiskere spesielt, har en tendens til å dra på seg mye nyttig – og unyttig – utstyr. Nettopp derfor er markedet fullt av skjorter, jakker, vester, vesker og bager som har plass til alt tilbehøret. En skikkelig vadejakke har gjerne et tosifret antall utstyrslommer, en god fiskeskjorte har kanskje halvparten. I tillegg bruker vi fiskevester, hoftebelter, chestpacks og/eller spesiallagede ryggsekker med utallige lommer, rom og glidelåser for å få med oss alt.
Intensjonen er jo selvfølgelig å ha system og orden på utstyret og tilbehøret, men mange har nok opplevd at konsekvensen til slutt blir det motsatte. Når fiskejakka har 12 lommer, fiskevesten ti, chestpacken åtte, fiskeskjorta seks og vadebuksa fire, ja, da blir det til slutt vanskelig å huske hvor man la hva: Ligger flueboksen i jakkelomma, skjortelomma eller bukselomma, og hvor la jeg det lille krokbrynet?

Eller så kommer det kanskje et værskifte, sola titter frem og man legger igjen vadejakka på land. Når man senere står midt ut i elva og finner ut at fortomsspolene og tubekrokene ikke ligger i fiskeskjorta som man trodde, men i vadejakka som ligger igjen på land en kilometer lenger opp i elva, ja, da kan det komme noen gloser som ikke egner seg for småbarnsører.
Løsningen kan ligge i en god nakkesnor, eller en «lanyard» som mange av produsentene kaller det. Disse snorene kommer i mange forskjellige fasonger, men alle har flere festepunkter for diverse utstyr. Man kan fint hekte på små fluebokser, fortomsspoler, sakser, krokbryner, termometere, peanger, kniver, lykter og andre småting.

Fordelene er mange:
- Med en nakkesnor er det mest brukte utstyret alltid med og lett tilgjengelig.
- Nakkesnora kan brukes uavhengig av om man er lett eller godt kledd. Steiker sola, kan man fiske i t-skjorte og likevel bære med seg det utstyret man trenger.
- Nakkesnora kan hele tiden tilpasses det fisket man bedriver. Fisker man ørret, hekter man på en boks flytemiddel, tynt fortomsmateriale og en liten peang. Fisker man laks, har man kanskje med en større peang, tykkere fortomsmateriale og en boks med tubefluekroker.
- Det er mulig å ha ferdig riggede nakkesnorer for hvert enkelt fiske – én til gjedde, én til ørret, én til laks …

Vi har brukt to forskjellige nakkesnorer de siste sesongene. Én Lanyard fra C&F Design, én Quick Stash Lanyard fra Simms. Førstnevnte har en serie festepunkter jevnt fordelt rundt en relativt tynn snor. Sistnevnte kommer med færre festepunkter, men er laget av et bredere og mer komfortabelt nylonbånd. Simms’ Quick Stash Lanyard har dessuten en fiks magnetlås gjør det mulig å frigjøre tilbehøret som henger nederst på nakkesnoren.
Begge har vært funksjonelle og nyttige i bruk. Bildene viser hvordan vi har utstyrt dem, men her er det selvfølgelig opp til hver enkelt hva man vil bære med seg.
En nakkesnor er ikke en kompliserte konstruksjon, så med litt fantasi og fingerferdigheter går det fint å lage sin egen. Det blir garantert billigere – og kanskje like bra.
