
”Come in”, she said, ”I’ll give you shelter from the storm”
Bob Dylan, «Shelter from the storm»
Langs norske lakseelver står det utallige gapahuker eller fiskebuer i ulike former og fasonger. De enkleste består kun av en presenning, noen trestokker og litt tauverk rundt en bålplass, andre er i laftet tømmer og har både peis, møblement og tak med torv.
Alle fyller samme funksjon: De skal gi slitne, kalde eller våte laksefiskere et hvile-, spise- og samlingssted i ly for vær og vind.

For noen år siden fikk vi muligheten til å leie et vald på åremål i Gaula. Der hadde flommen stukket av med den gamle gapahuken. To fiskekamerater fikk da ideen til det som senere skulle bli hetende Ola-bua.
Etter noen runder med skisseblokka ble gapahuken produsert i modulform hjemme i den ene fiskekompisens garasje. Elementene – en robust gulvramme, tre vegger og et tak – var ikke større enn at de kunne stables og kjøres flatpakket på en tilhenger. Vel fremme ved Gaula-valdet ble det gjort enkelt grunnarbeid før delene ble montert og beiset.
Gulvflaten er på beskjedne tre kvadratmeter, men bua har likevel to benker og et bord som gir romslig sitte- og spiseplass for fire voksne laksefiskere.
Under benkene er det plass til ved og redskapskasser, på innvendige vegger og oppunder taket er det montert tørkesnor, opphengkroker, hyller og en praktisk , fastmontert flaskeåpner.







På de utvendige veggene er det også opphengkroker til klær og fiskeutstyr. I skyggen bak på nordveggen er det dessuten plassert et termometer som alltid viser korrekt lufttemperatur, samt en krok som er kraftig nok til å bære en vekt og en lakserugg.
Rett utenfor gapahuken står en bålpanne som byr på grill- og kokemuligheter.
Bua er spartansk, men den gjør jobben. Man har et tørt sted å oppbevare mat, klær, utstyr og ved, man kan hvile og spise under tak når trønderværet ypper seg. Og alt kan attpåtil gjøres med full oversikt over elva utenfor.
Hva mer kan en laksefisker forlange?
Ola-bua fikk forøvrig navnet sitt etter valdets grunneier, men navnet står også godt til buas enkle, jordnære og funksjonelle form.
Ola-bua er på ingen måte patentbeskyttet, så den kan med fordel etterapes eller videreutvikles av nevenyttige laksefiskere som mangler le og ly.

Hei Anders.
Forventer en god del royalties på tegninga. 😀😀
Fin info.
Hilsen fiskekameratene🎣🎣🎣
Hehe, takk for tilbakemelding.
Savner litt å sitte i gapahuken og skue ut over elva. 🙂
Anders
Det er åpning for det sommer. Vi står av har to uker lenger nor.🎣🎣.
John