Fisketur til over 100.000 kroner

Godt ørretfiske har gjort Kolahalvøya til et populært reisemål for nordmenn. Laksefisket på den russiske tundraen er ikke noe dårligere. Bare dyrere. De beste ukene koster langt over 150.000 kroner per stang.

Atlantic Salmon Reserve selger laksefiske fra campene Rynda og Kharlovka. De to campene er ganske like når det kommer til standard og forpleining, men fisket er litt forskjellig. Er du ute etter de tyngste laksene, er Kharlovka stedet. Vil du ha flere hugg, men tar til takke med litt mindre fisker, er Rynda en bedre og billigere camp.

Kharlovka Lodge

Fisketur til over 100.000 kroner
Kharlovka Lodge er omringet av bratte fjell. Bildet er tatt tidlig på sesongen og all snøen har ennå ikke smeltet. Foto: Anders Stensås

Fra Kharlovka Lodge drives fiske langs elvene Kharlovka og Litza. Elvene er kjente for store fisker. Statistikk fra Atlantic Salmon Reserve viser at hver femte fisk veier over 10 kg, og på én enkelt sesong er det tatt 50 lakser over 30 pund (14 kg) i de to elvene. Når mulighetene for å fange drømmefisken blir så store, blir prisene også deretter.

Prisene på de ulike ukene svinger ganske kraftig med sesongen. De billigste ukene på Kharlovka kommer ned i 35.000 kroner, mens de beste og mest populære ukene prises til hele 155.000 kroner per person.

Kharlovka-campen ligger litt bortgjemt i skyggen av fjellene rundt, men utover det kan man ikke klage på omgivelsene og naturen rundt. Man bor og fisker i villmarka, og det legges stor vekt på at denne aktiviteten skal foregå så sporløst som mulig.

Rynda Lodge

Fisketur til over 100.000 kroner-5
Rynda Lodge ligger idyllisk til med fin utsikt utover de nedre delene av elva. Foto: Anders Stensås

Fra Rynda Lodge fiskes det i elvene Rynda og Zolotaya. Rynda har store mengder laks, men gjennomsnittsstørrelsen er mindre enn på Kharlvoka. Uansett så er det gode muligheter for å fange stor fisk. Statistikk fra Atlantic Salmon Reserve viser at 30 prosent av de fangede fiskene veier rundt syv kilo. I tillegg får Rynda-gjestene muligheten til å fiske i den intime elven Zolotaya. Her er det muligheter for å snike seg rundt etter smålaks med enhåndsstanga.

Beliggenheten til Rynda-campen er det ikke noe å si på. Den ligger på toppen av en åskam med fin utsikt over den nedre delen av elva. Fra Rynda-campen kan man ta dagsturer til Zolotaya, med eller uten overnatting i en robust teltcamp ved elven.

De billigste ukene på Rynda koster rundt 23 000 kr, mens de beste fiskeukene prises til 105.000 kroner.

Dette får du for pengene

Prisene er kanskje høye, men du fisker, bor og spiser godt på begge campene.
Det fiskes i grupper på tre – to fiskere og én guide. Guidene er kunnskapsrike og erfarne fiskere, og de bistår gjestene med alt fra fluebytte til håving. Trenger du gode råd eller praktisk hjelp til kasting og fiske, så hjelper de gjerne til med det. Vil du styre det meste selv, holder guidene seg rolig i bakgrunnen.

Fisketur til over 100.000 kroner-7
Hver gjest får eget rom, veggene er pyntet med bilder fra elva. Foto: Anders Stensås

Hver gjest får sitt eget rom. Rommene er utstyrt med dusj, toalett, vask, ulike skapløsninger, seng, nattbord og en liten skrivepult. Hver hytte har også eget tørkeskap til vadere og vadesko. Rommene blir ryddet og vasket hver dag av personalet på campen. Går du tom for rene klær, er det bare å legge de møkkete klærne på gulvet. Dagen etter ligger det sammenbrettet på senga.

Fisketur til over 100.000 kroner-9
Torsdager er krabbekveld. Her blir det servert krabber fra kysten rett utenfor campen. Foto: Yngve Ask

Frokost, lunsj og middag er også inkludert i prisen. Frokosten er en «toretters» – først kornblanding eller grøt, deretter bacon og valgfritt egg; kokt egg, stekt egg, omelett osv…  Guidene server lunsjen ute langs elva. Her får du varme supper og ulike småretter. Middagen består av tre retter basert på lokale råvarer. I tillegg til god mat, kan du nyte god drikke fra fri bar.
Frokost- og middagsserveringen foregår i campenes hovedhus. Der finner man også baren.

Fisketur til over 100.000 kroner-8
Hovedhuset har to store sittegrupper med diverse snacks på bordene, i tillegg til et langbord hvor måltidene blir servert. Foto: Yngve Ask
Fisketur til over 100.000 kroner-4
Fri bar, så her er det bare å velge og vrake. Foto: Anders Stensås

I tillegg har campene fluefiskebutikk, massasjetjeneste og badstue.
Prisen inkluderer helikoptertransport til og fra Murmansk, samt daglig helikoptertransport til og fra de ulike fiskeplassene.

Prisen inkluderer ikke flybillett eller annen transport til Murmansk. Det er vanlig å tipse guider og betjening etter endt uke, så man bør også ha med penger til det. Reiseselskapet anbefaler at hver gjest legger igjen 300 dollar – cirka 2400 kroner – til guidene og det samme til resten av personalet.

Første møte med Rynda_-3
Er du lei av å gå langt for å komme til fiskeplassen? Det er ikke noe problem, her får du helikoptertransport til og fra. Foto: Anders Stensås

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: