Shrimp-føre

Shrimp-fluer er en undervurdert og litt bortglemt fluetype blant norske laksefiskere. Det er dumt. Shrimp-flua Usk Grub sto for sesongens to største lakser hjemme hos oss.

Shrimp-føre-3
Usk Grub har orange og sort som hovedfarger, og er således en flue som trygt kan velges både til åpningsfiske og på tampen av sesongen, eller når elven er farget ellers i sesongen. Vi bruker sort fronthackle når vi binder Usk Grub, noe som avviker fra originaloppskriftens furnace-hackle. Foto: Anders Stensås

Fattern drar aldri på fisketur uten shrimp-fluer i bagasjen. Ofte er de bundet på små treblekroker, men fjorårets første kast ble gjort med en større, tubebundet Usk Grub i den tynneste enden av fortommen.

Allerede et kvarter inn i den nye sesongen satt en nord-trøndersk smålaks på kroken. Kilosfisken ble kroket av og sluppet fri fem minutter senere. Så ble det stille. Hverken shrimper eller mer tradisjonelle tubefluer klarte å friste laksen til å ta.

Først halvannet døgn senere, nede ved elvens utløp, strammet lina seg igjen. Denne gangen var det mer motstand i den andre enden. Etter et kvarters fight kunne en av fiskekameratene håndtaile en nygått fisk på 91 centimeter og 7,5 kg. Fisken, som skulle vise seg å bli fatterns største denne sesongen, falt også for en Usk Grub.

Shrimp-føre
Nord-Trøndelag 2. juni 2017. Fattern har nettopp landet en nygått laks på 7,5 kg på en Usk Grub-tube. Foto: Bjørnar

Nesten tre måneder senere, på tampen av sesongen i slutten av august, skulle jeg selv prøve fiskelykken i Numedalslågen. Første kveld ble resultatløs. Påfølgende morgen var vi tidlig oppe i håp om å få elva litt for oss selv. Det fikk vi. Langs et stilleflytende parti kom jeg til å tenke på noe fattern en gang hadde sagt om et tilsvarende vald i en annen elv: ”Shrimp-føre”.

Tanken ble omsatt i handling. Med høy vannstand og litt farget vann falt fluevalget på en av opphavets orange og sorte Usk Grub-tuber.

Etter åtte, ni kast betalte fluevalget seg. Noen minutter senere kunne jeg lande og gjenutsette en fiske på 94 centimeter. Med en anslått vekt på åtte kilo ble det sesongens største fisk for meg.

Shrimp-føre-2
Numedalslågen siste halvdel av august 2017. En laks på anslagsvis åtte kilo og 94 cm falt for en Usk Grub-tube. Foto: Benjamin

Hva er det så som er så spesielt med disse shrimp-fluene? Som navnet indikerer, er fluetypen en slags rekeimitasjon. Ikke mindre enn tre kragebundne hackler blir flagrende etterligninger av rekeben og -horn. Og det er nok disse kragehacklene som er fluetypens styrke. Selv i rolig, stilleflytende vann får shrimp-fluene en pulserende og livaktig gange. Ikke minst bidrar den bakerste kragen av langfibret brystfjær fra gullfasan til det.

Derfor, neste gang du står over flueboksen langs et stilleflytende parti av lakseelva, ikke vær redd for å tenke ”shrimp-føre”. Det kan lønne seg.

Slik binder du Usk Grub:
Tag: Sølvtinsel.
Hale: Kragebundet rødbrun brystfjær fra gullfasan.
Bakkropp: Orange dubbing.
Ribb: Oval sølvtinsel.
Midtre hackle: Kragebundet hvit hane under orange hane.
Fremkropp: Sort dubbing.
Ribb: Oval sølvtinsel.
Ving: Par med junglecock fjær, av samme lengde som kroppen.
Fremre hackle: Kragebundet furnace hane.
Hode: Sort.

Shrimp-føre-4
Vil du lære mer om shrimpfluer, anbefales boken ”Shrimp & Spey Flies for Salmon” av Chris Mann og Robert Gillespie, alternativt ”The Complete Illustrated Directory of Salmon Flies” av Chris Mann. Foto: Anders Stensås

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: