Livet som fluefiskeguide

Roman Balashov (24) var 12 år da faren hadde fått nok av dårlige karakterer. Dette ble starten på karrieren som fluefiskeguide.

Roman Balashov har jobbet som fluefiskeguide i 10 år. Det til tross for at han bare er 24 år.
– Da jeg var 12 år, var pappa lei av dårlige karakterer på skolen. Jeg fikk streng beskjed om å finne meg en jobb. Litt tilfeldig kom jeg i kontakt med det britiske reisebyrået Roxtons Field Sports og begynte å jobbe som fluefiskeguide der, forteller Balashov.

– Det perfekte yrke

Balashov fant seg fort til rette i jobben, og det tok ikke lang tid før han var forelsket i både fluefiske og yrket som guide. Han mener det som gjør jobben så spesiell, er alle de ulike menneskene man treffer i løpet av en sesong.

– Jeg liker å kalle fluefiske for en liten spesiell ”klubb” av mennesker som holder til over hele verden. Jeg er en sosial person og jeg elsker å prate. Så det å ha muligheten til å treffe nye mennesker og utveksle kunnskap, er for meg det perfekte yrket, sier Balashov.

Etter seks år som guide for Roxtons Field Sports, tok han en pause fra jobben mens han studerte i Finland. Etter to år med IT-studier begynte han å jobbe som guide igjen. Denne gang langs elven Rynda for Atlantic Salmon Reserve.

Naturopplevelsen i fokus

Rynda Camp ligger langt unna sivilisasjonen og campen er omringet av villmark så langt øyet kan se. Det beste kontoret man kan ha, mener Balashov.

­– Jeg er ute hver dag og koser meg med det. Fiske på Rynda er spesielt. Det å kunne dele dette med gjester og guide dem til sin drømmefisk, er noe jeg aldri blir lei av, forteller Balashov.

Livet som fluefiskerguide-5
Balashov ble raskt forelsket i yrket som guide. Her i action med en av gjestene. Foto: Anders Stensås

Selv om det er mye moro knyttet til jobben, har også livet som fluefiskeguide sine negative sider.

– Myggen er irriterende. Derfor foretrekker jeg litt kaldt vær med svak vind, da holder myggen seg unna. Og så savner man jo selvfølgelig familien. Jeg jobber åtte eller ni uker i strekk, så det er jo litt rart å ikke se dem, men jeg kan ikke klage. Livet som guide er digg, sier Balashov.

Lengter du ofte tilbake til sivilisasjonen?

– Jeg liker å være borte fra sivilisasjonen. Det er deilig å komme seg bort fra byen og alt maset, forklarer Balashov.

Romans favorittflue

­– Jeg er ikke i tvil, Willie Gunn er min favoritt. Den fisker bra gjennom store deler av sesongen, og den leverer bra med fisk. I tillegg er fiske med tørrfluen Bomber veldig spennende: Det er ikke mye som er råere enn når en laks hiver seg over en liten Bomber, forteller Balashov.

Livet som fluefiskerguide-3
I tillegg til å snakke russisk og engelsk, behersker Balashov også litt svensk, norsk og finsk. Foto: Anders Stensås

Guide om sommeren og IT på vinteren

Når Balashov ikke jobber som guide, er han IT-sjef for et oljeselskap med navnet Urals Energy. Der har de lagt alt til rette slik at han kan kombinere de to jobbene.

– Til og med sjefen skjønner at fiske på Kola er viktig for meg. Så vi har en avtale. Noe jeg tror er en fordel både for meg og for jobben, sier Balashov.

Den unge russeren har helt siden han var liten hatt en stor interesse for data og fisking. Nå lever han av begge deler.

– Fiske og data er min store lidenskap og plutselig ble det min jobb, noe som er helt fantastisk. Det er deilig å kunne jobbe med noe man liker, forklarer Balashov.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: