Kaffen er klar

Etter mange og lange kaffepauser har fatter’n samlet en viss erfaring med turkaffe. Her deler han noen enkle tips som ukens gjesteblogger.

Svartkjelen har vært en trofast følgesvenn for norske jegere og fiskere, men det finnes flere veier til god kaffe i det fri.

Noen sverger til kobber, andre vil ha stål. De som må bære tungt og lenge, velger kanskje en mindre og lettere kjele i aluminium. Uansett, en god, gammel og svart kjele er ofte førstevalget når turfolket lager kaffe ute.
Kanskje dreier det seg om tradisjon og gode minner; knitrende flammer, røyklukt, sot på fingrene, varme mellom hendene, grut mellom tennene … Kanskje handler det bare om at det er så befriende kjapt og ukomplisert å lage god kaffe i en kjele over bålet: Kok opp en liter rent vann, ta kjelen av varmen, tilsett 60 gram grovmalt kaffe, rør ut, la det trekke i seks-syv minutter, ferdig, skjenk, nyt.
Ingen grunn til å endre på et vinnerlag, tenker nok de mest konservative kaffedrikkerne. I så fall er det heller ingen grunn til å lese videre. Er du derimot av den mer nysgjerrige, utprøvende typen, kan du få noen alternative ”lagoppsett” til neste tur her:

Perkolatorkaffe:

Kaffereportasje-3
Perkolatorkjeler har en rør- og silkonstruksjon som får væsken til å sirkulere flere ganger gjennom den kvernede kaffen. Med denne kjelen fra GSI Outdoors kan prosessen overvåkes gjennom glasskulen på toppen av lokket. Stanley og Espegard er andre perkolatorprodusenter. Foto: Anders Stensås

Fra utsiden er en perkolatorkjele ganske lik en vanlig kaffekjele. Ofte er det bare en liten glasskule på toppen av lokket som skiller perkolatoren fra tradisjonelle kaffekjeler. Under lokket er forskjellene større. I senter av perkolatorkjelen går et rør fra kjelens bunn og nesten helt opp til lokket. Rundt rørets øverste del sitter en gjennomhullet metallskål, en slags sil, med et like hullete metallokk.
Perkolatorkjelen fylles med vann i bunnen, mens silen oppunder lokket fylles med medium malt kaffe – 60 gram per liter vann. Når kjelen varmes opp, startes en sirkulasjonsprosess hvor vannet presses opp gjennom røret og sildrer ned gjennom silen med kvernet kaffe.
For å få en jevn og fin prosess som utnytter all den kvernede kaffen, er det viktig at perkolatorkjelen står/henger rett.
Gjennom glasskulen kan man se at væsken som bobler ut av røret blir mørkere og mørkere. Etter noen minutters perkolasjon er kaffen serveringsklar – uten grut, med riktig farge og en god, fyldig smak. Ta kjelen av varmen, hell kaffen i koppen og drikk.

Presskannekaffe:

Kaffereportasje-5
GSI Outdoors leverer presskanner til turbruk i ulike størrelser. Til venstre en tradisjonell modell som brygger nesten en liter kaffe. Til høyre en solomodell som brygger kaffen direkte i en stor drikkekopp. Bodum, Jetboil, MSR og Primus leverer også presskanneløsninger for turbruk. Foto: Anders Stensås

Foretrekker du presskannekaffe, finnes det et stort utvalg gode presskanner for turbruk. Presskannekaffe lages like enkelt som kokekaffe: Fordel presskannemalt/medium malt kaffe i bunnen av kannen. 60 gram kaffe per liter vann er passe. Tilsett varmt vann, la det hele trekke i fire-fem minutter, press stempelet ned, skjenk og drikk.

Filterkaffe/dryppkaffe:

Kaffereportasje-6
Det finnes mange forskjellige kaffefilterholdere til turbruk. Denne fra GSI Outdoors er sammenleggbar og veier kun 134 gram. Sea to summit og Outwell har lignende løsninger. Foto: Anders Stensås

Det kan være flere gode grunner til å lage seg filterkaffe eller dryppkaffe på tur. Smaken er én, helse en annen. Kaffe inneholder et usunt, kolesteroløkende fett, men mye av dette fettet fjernes ved filterbrygging.
Flere produsenter lager lette og praktiske filterholdere til turbruk. Filterholderen kan plasseres over en termos eller rett over koppen. Filteret fylles med filtermalt kaffe etter behov – også her er 60 gram kaffe per liter vann en grei tommelfingerregel. Kok opp vann og hell i sirkulære bevegelser over kaffen slik at alt fuktes. La kaffen heve seg litt i filteret før du fortsetter. Ikke hell for fort, vannet trenger litt tid til å trekke gjennom kaffen og filteret. Kaffen er drikkeklar når siste dråpe har passert filteret.

Espresso/mokka:

Kaffereportasje-2
GSI Outdoors’ Mini Expresso lager espresso etter samme prinsipp som Alfonso Bialettis tradisjonelle Moka Express-kanne fra 1933. Outnorth/Urberg tilbyr en tilsvarende turkanne. Espressokoppene med doble vegger er fra GSI Outdoors. Foto: Anders Stensås

Har du havnet på espressokjøret? Vil du ha det kruttsterkt? Ja, da er det godt å vite at det også finnes espressokokere/mokkakanner spesiallaget for turbruk. Disse er konstruert etter samme prinsipp som de tradisjonelle Bialetti-kannene.
Doseringen er enkel: Vann fylles opp til sikkerhetsventilen i det nederste kammeret. Finmalt kaffe fylles til bredden i kammeret over. Når kannen settes over primusflammen, bygges det raskt opp et trykk som presser det varme vannet opp gjennom den finmalte kaffen. Der tar væsken til seg farge og smak før den kommer ut av et rør som nattsvart og kruttsterk kaffe.

Kaffereportasje
En kaffekvern gjør det mulig å nyte fersk, nykvernet kaffe på tur. Denne kvernen fra GSI Outdoors veier 266 gram. Magasinet har plass til cirka 20 gram kaffebønner. Kverningsgraden kan justeres. Foto: Anders Stensås

Råvarer og rutiner

Kjele, perkolator, presskanne, filter eller espresso – all kaffe blir best med gode råvarer og gode rutiner:

  • Bruk rent utstyr. Kjelen kan gjerne være sotsvart og patinert på utsiden, men inni skal den skinne.
  • Bruk rent og friskt vann. Bær heller med deg rent vann enn å ta vann fra et myrtjern eller en grumsete bekk.
  • Kjøp skikkelig kaffe. Styr unna billigposene.
  • Bruk fersk kaffe. Hele bønner som kvernes rett før bruk gir mest og best smak.
  • Velg riktig kverningsgrad. De ulike bryggemetodene krever kaffe av ulik grovhet, fra finmalt espressokaffe til grovkvernet kokekaffe.
  • Vær nøye når du måler opp vann og kaffe. Ha med deg måleskje, målebeger eller en liten vekt. 60 gram kaffe per liter vann er et godt utgangspunkt. Gå noen gram ned eller opp hvis du ønsker svakere eller sterkere kaffe.
  • Vær nøye med bryggetiden. Blir kontakttiden mellom vann og kaffe for kort, går du glipp av mye smak. Blir kontakttiden for lang, risikerer du at kaffen blir bitter.

God tur, håper kaffen smaker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: