Test av Watereworks Lamsons Center Axis

Amerikanske Waterworks Lamson er kjent som en nyskapende fluesnelleprodusent. Når de nå lanserer sine første fluestenger, går de nye veier også der.

Test av Lamson Center Axis-3
Tradisjonell snellefot og snellefeste er byttet ut med hannholk og hunnholk. Det blir enklere å koble og skille stang og snelle med Waterworks Lamsons nyutviklede Center Axis-konseptet. Foto: Anders Stensås

Waterworks Lamsons nye stangserie kommer i to versjoner, Standard Seat (SS) med tradisjonelt snellefeste, og Center Axis (CA) hvor det tradisjonelle snellefestet bokstavelig talt er kappet vekk. I stedet har CA-modellen en hunnholk i enden av håndtaket. Med CA-stangen følger en snelle hvor den tradisjonelle snellefoten er erstattet med en passende hannholk. Når snelle og stang monteres, kommer snellens senter nesten på linje med stangens akse. Derav navnet Center Axis.

Bortsett fra festeanordningen, er den nye CA-snellen identisk med Waterworks Lamsons Litespeed-modell. Ser man bort fra snellefestene, er også CA- og SS-stengene like i farge, lengde og aksjon. Begge stangseriene kommer i lineklassene 4, 5, 6 og 8, alle stengene er ni fot lange og Asia-produsert.

Den nye CA-konstruksjonen skal gi større stabilitet og bedre balanse i kastingen, ifølge produsenten. Fiskeren skal også oppleve mer kontakt med stang og line enn med den tradisjonelle løsningen.

Jeg har testet de to nye stengene i lineklasse fem, først under vanlig fiske i et lite skogsvann, deretter litt mer ”vitenskapelig” på den lokale fotballbanen. Både det komplette CA-oppsettet og SS-stangen med Litespeed-snelle ble utstyrt med nye Air Cell-liner og like fortommer fra Scientific Anglers, alt sammen utlånt fra Jarle & Bjørnar Fluefiske i Lillestrøm.

Test av Lamson Center Axis
Et komplett Center Axis-sett i lineklasse fem koster 750 dollar i USA. Et tilsvarende sett med tradisjonell snelle og stang koster 760 dollar – 400 dollar for stang, 360 dollar for snelle. Norske priser er ikke tilgjengelige ennå. Foto: Anders Stensås

Begge stengene har medium aksjon, og de oppleves gode å kaste og fiske med. Og ja, ved skogsvannet føles CA-settet lettere og litt mer presist under praktisk fiske, trolig fordi det nye snellefestet og snellens plassering gjør tyngdepunktet annerledes. Vekten av snellefestet flyttes jo inn i håndtaket, og snellas tyngdepunkt kommer dessuten nærmere stangens akse.
Likevel oppleves det som at jeg får mer kraft i kastingen, og da spesielt i fremkastet, med den tradisjonelle SS-løsningen. Kanskje fordi mer tyngde bak og under kastehånden gir en slags vektstangeffekt under kastingen.
Om dette gir målbare utslag på kastelengden? Ja, det kommer jeg tilbake til nedenfor.

Designmessig ser Center Axis-settet ut som noe fra fremtiden. Måten Watereworks Lamson har valgt å plassere snellen på, gjør hele fluestangkonseptet renere og penere enn det vi er vant til. Stang og snelle ser mer ut som en helhet og ikke som to separerte deler. Plasseringen av snellen gjør også at linen får en rettere vei fra spolen og frem til den første stangringen, uten at dette får noen praktisk betydning for kastingen. Lina slippes jo fortsatt fra motsatt hånd i det kastet går.

Under den ”vitenskapelige” lengdetesten på fotballbanene får hver stang ti kast. Kastene startes med nøyaktig like mye line ute, og det tas to luftkast før lina slippes på det tredje fremskyvet. Kjegler plassers der den hvite bomullsdotten (flua) lander. Røde kjegler markerer kastene med CA-settet, gule kjegler brukes for den tradisjonelle SS-løsningen.

Test av Lamson Center Axis-4
Røde kjegler viser lengden på kastene med Center Axis-settet, mens gule kjegler markerer kastene med den tradisjonelle Standard Seat-løsningen. Foto: Petter

Etter fiskedagen ved skogsvannet var jeg ganske sikker på at den tradisjonelle løsningen skulle gi de lengste kastene. Jeg følte som sagt at jeg fikk størst kraft bak kastene med det tradisjonelle oppsettet. Som vi ser av bildet over, blir det ingen store forskjeller på kastelengde. SS-løsningen oppnår riktig nok det lengste kastet, og CA-løsningen står for det korteste, men utslagene er på ingen måte store nok til at jeg kan påstå at jeg kastet lengre med det ene settet enn det andre.

Center Axis er et spennende konsept. Stangsettet føles lettere og mer presist i hånden under praktisk fiske, sammenlignet med et tradisjonelt oppsett. Samtidig oppleves ikke forskjellene revolusjonerende store. Testen avslører ikke store utslag hverken i presisjon eller kastelengde. Designmessig oppleves CA-løsningen både som lekker og funksjonell. Snellen nappes ut eller dyttes på plass på en enkel måte, man slipper å fomle med spor og strammeringer.

Center Axis-konseptets største utfordring i øyeblikket er de begrensede mulighetene for å kombinere stenger og sneller. Foreløpig er det bare én stangserie fra Waterworks Lamson som kan kombineres med én snellemodell fra samme produsent. Waterworks Lamson er kjent for å lage både vakre og gode sneller, så snellevalget er nok ikke det første som vil skremme de som blir nysgjerrige på konseptet. Det blir nok vanskeligere å overbevise stangkjøpere om at de skal forlate favorittmerket sitt til fordel for en Asia-produsert stang fra et merke som er debutant på området.

Kanskje burde Waterworks Lamson konsentrere seg om å lage snellene, og heller selge inn sitt Center Axis-patent hos én eller flere av de mest anerkjente stangprodusentene i USA. Den dagen Center Axis-patentet kan brukes til å montere amerikanske høykvalitetssneller på USA-produserte høykvalitetsstenger, ja da blir det nye konseptet virkelig interessant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: