Med slukstang i fluesona

Med slukstang i fluesona-
Denne fiskeren ble tatt med buksene nede – eller med slukstang i hånda – i fluesona ved Erlinesset. Mens vi pakket utstyret i bilen, tok han en fiskepause og la slukstanga i kjerret bak seg. I stedet fiklet han med mobilen, mens han stadig kastet blikk i vår retning. Foto: Anders Stensås

Fiskesesongen 2017 er snart over. I en foreløpig oppsummering er det lett å finne mange gode opplevelser, men også noen dårlige. Dessverre.

Sommerens dårligste minne stammer fra Os og Erlia Elvelags fluefiskesone ved Erlinesset øverst i Østerdalen. Ikke fordi fisket var dårlig, men fordi vi møtte litt for mange som ikke oppførte seg som gode sportsfiskere.

Vi skjønte at noe var råttent allerede da vi krysset den gamle trebrua over Glomma. Da en fisker – la oss kalle ham ”Fisker 1” – på motsatt bredd oppdaget at vi kom, fikk han det plutselig travelt med å montere en fluestang. En slukstang lå allerede ferdig rigget ved ryggsekken hans like ved brua. Hva gjorde slukfiskerredskapen der, midt i en sone som var øremerket for fluefiske? Vi skulle få mistankene våre bekreftet litt senere.

Vi fortsatte oppover elva, og snart så vi enda en fisker foran oss. Vi kaller ham ”Fisker 2”. Da vi kom nærmere, ble han påfallende opptatt med å dekke til fiskestanga med kroppen sin. Hadde han noe å skjule? Fisket han med sluk? Ja, dekkoperasjonen feilet totalt, det var ikke vanskelig å se at han sto med slukstang og haspelsnelle i nevene.
Vi gikk videre forbi ham og satset på at vi fikk fiske i fred i fluesonas øverste del. Det fikk vi.

Etter en stund beveget vi oss nedover langs elva igjen. Vi hadde også lyst til å fiske i den fine strømmen nede ved brua. Vi hadde tross alt betalt ekstra for å få tilgang til en sone som var øremerket fluefiske. Vi håpet at ”Fisker 1” og ”Fisker 2” hadde innsett at de var tatt med buksene nede, og at de hadde lusket hjem med halen mellom bena.
Nei da, duoen hadde bare foretatt en liten rokade. ”Fisker 1” hadde nå trukket litt oppover elva. Vi kom litt brått på ham, så han rakk ikke å legge vekk slukstanga. I stedet gjorde også han et keitete forsøk på å dekke til redskapen med kroppen i det vi passerte. Nede ved brua var ”Fisker 2” i full sving – fortsatt med slukstang.

Vi ga opp fluesona for denne gang. Heldigvis fant vi vakende, huggvillig og stor fisk i den ordinære fiskesona lenger opp i vassdraget.

Dagen etter, på vei hjem etter endt langhelg, kjørte vi en siste gang nedom fluesona. Vi hadde lyst til å se om ”Fisker 1” og ”Fisker 2” var i sving igjen. Det var de ikke, men det sto en ny bil på parkeringsplassen. I det vi gikk ut på den gamle trebrua, pilte ”Fisker 3” nedover langs elvebredden. Før han forsvant i krattskogen, rakk vi å se at også han hadde slukstang og haspelsnelle i hendene.

Utlendinger? Utenlandske turister?
Ja, noen vil nok tenke den tanken, men nei, vi har ingen grunn til å tro det. Den ene fiskeren vet vi riktig nok ingen ting om. Han kan ha vært utenlandsk. I så fall er det ikke sikkert at han forsto at han fisket med ulovlig redskap i fluesona. Men hvorfor prøvde han da å skjule at han fisket med slukstang? Hm …

De to andre fiskerne snakket tydelig og klar østlandsdialekt. De hadde begge parkert de norskregistrerte bilene sine like ved det store skiltet som viste kart, soner og fiskeregler. De kan ikke ha unngått å se skiltet. Vi har også funnet identiteten til den ene av disse to – en høyskoleutdannet mann i sin beste alder. Det burde ikke være noe i veien med fatteevnen, med andre ord.

Vi har delt opplevelsene våre med områdets oppsynsmann. Han var ikke ukjent med problematikken, men sa samtidig at det var vanskelig å drive oppsyn i fluesona 24/7.
Det siste kan vi forstå, men hvis problemet med ulovlig slukfiske er så utbredt som vi opplevde det ved Erlinesset, blir det urimelig å pålegge fluefiskere en høyere pris og et strengere fang- og slippreglement enn det som gjelder ellers i området.

Skal grunneiere og fiskekortselgere som Fishspot og Inatur fortsette å markedsføre og selge visse elvestrekninger som fluesoner, må vi fluefiskere kunne stole på at fluesonene er nettopp det. Man kan ikke forvente at fluefiskere skal betale merpris for et produkt de ikke får.

Med slukstang i fluesona--2
Ved fluesona i Os og Erlia er det satt opp et stort og tydelig skilt som forklarer sonegrenser og fiskeregler. Skiltet er umulig å overse eller misforstå, med mindre man ikke forstår norsk. Eller gir blaffen. Enkelte fiskere ser ut til å gjøre nettopp det. Foto: Are

6 kommentarer

 1. Men da lurer jeg på en ting?? Er ikke elvene å vannene for alle som fisker Eller er det noe esklusiv med fluesone?? Jeg fisker for å få noe fisk til vinteren i fryseren,, Men jeg er vel for gammeldags til å fårstå hva fiske betyr i dag,, For meg er det mat auk. ,,,
  Hva med allemansretten vi har i norge? Gjelder ikke for alle den da?? Hvorfor kan vi ikke dele på godene alle som er ute for få noen fisker til et stekepanne 🙂 Det er mitt synspunkt…

 2. Joda, så har vi regler og soner. Men, det er noe trist med mennesker som velger å henge ut disse fiskerne istedenfor å snakke med dem eller ta dette på en hyggelig måte. Ta bilde av dem, ta seg bryet ved å lete opp eier av bil, lete fram hva vedkommende har av utdanning. Ekkel og smålig oppførsel! Innlegg som dette skaper neppe bedre stemning ved elvene. Det er langt fra en fornuftig måte å formidle kunnskap og erfaringer på. Ta det som voksne, hyggelige mennesker neste gang.

  1. Hei, Johan – og takk for responsen.
   Her er det ingen som er hengt ut, tvert i mot så er alle de omtalte anonymisert.
   Jeg har forsøkt å snakke med folk som fisker ulovlig tidligere – det er aldri blitt mottatt hverken voksent eller hyggelig.
   Det er mulig at innlegget mitt ikke skaper bedre stemning ved elvene, men hvis alle hadde fisket som voksne, hyggelige og lovlydige mennesker, så hadde nok stemningen blitt deretter også. Målet med artikkelen var å dokumentere et problem, i håp om få flere til å følge fiskereglene som gjelder – og i håp om å få grunneiere og fiskekortselgere til å følge opp og håndheve disse reglene. De siste har også et ansvar. Blir oppfølging og oppsyn for slapt, blir det vill vest der ute. Fortsatt skitt fiske.
   Anders

   1. Jeg synes dette er et bra problem å ta opp. vi har soner og steder i landet som er «ekslusivt» for fluefiske og derfor er det bittert når slukfiskere, kommer og ødelegger for de som må betale mer. Opplevde dette innlegget som godt formulert og saklig uten å henge ut noe som helst. Bra opplysning om et viktig problem!

  2. Hengt ut? Ta det på en voksen og hyggelig måte? Hallo, Johan – skal det virkelig være nødvendig å fortelle voksne, vettuge mennesker at de bryter lover og regler? Er ikke store plakater med stor skrift nok? Må de ha det inn med teskje? Her skyter du på pianisten. I stedet forsvarer du cowboyene som tar seg til rette. Fint at det dokumenteres at det er voksne og oppegående nordmenn som overser regler og «pisser» på de som tross alt har betalt ekstra for fisket sitt. Det er lett å skylde på dansker, svensker og østeuropeere når det er noe grums langs elvene, men det viser seg at det faktisk er endel nordmenn som har svin på skogen også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: