Første møte med Rynda

Dagen etter eksamen og fullført videregående skole satte jeg meg på flyet fra Oslo til Kirkenes. Jeg var på vei til Kolahalvøya, nærmere bestemt til elven Rynda – et eldorado for laksefiske. Der skulle jeg fotografere og filme for Atlantic Salmon Reserve i fire uker.

Første møte med Rynda_
Dette var synet som møtte oss da vi ankom Rynda Lodge. Foto: Anders Stensås

Fra Kirkenes gikk turen til Murmansk i en russiskregistrert drosje. Derfra var det en drøy times helikoptertur før vi fikk se campen i fugleperspektiv. Forholdene var som vi fryktet og var blitt fortalt på forhånd: snø, is og en flomstor elv. Våren og sommeren var flere uker forsinket.

Første møte med Rynda_-4
Store og brune vannmasser gjorde fisket utfordrende. Foto: Anders Stensås

Været var kaldt, men velkomsten var varm. Vi fikk tildelt hytter før det ble servert en to retters lunsj. Etter lunsj dro gjestene i elva, mens jeg ble igjen på campen for å forberede fotoutstyr og planlegge uka. Nå var eventyret i gang.

Første møte med Rynda_-6
Ikke bare tøffe forhold for fiskere – reinen hadde det neppe noe bedre. Foto: Anders Stensås

Den første uken på den russiske tundraen var preget av tøffe værforhold. På campen ble det snakket om det største snøfallet på 80 år. Snøen lå tett ned til elva, og de store vannmassene gjorde fisket tungt og krevende. Det gikk for det meste i store fluer og tunge synkeliner. Tregt fiske gjorde det utfordrende for meg som fotograf. Jeg var tross alt avhengig av litt action for å få gode bilder og filmklipp.

Første møte med Rynda_-2
Isblokker kom støtt og stadig drivende ned elva. Foto: Anders Stensås

Den ene kvelden kom eieren av laksereservatet, Vladimir Rybalchenko, over til Rynda på middag. Han eier selskapet Kad Lenoblast, som blant annet driver med eiendomsutvikling i St. Petersburg.

Første møte med Rynda_-5
En sel fulgte nøye med på laksene som var på vei mot Sea Pool. Foto: Anders Stensås

Vladimir fortalte om fisket i elven Kharlovka – der var det langt bedre forhold. Der fanget de fisk. Mye fisk. Dagen etter ble jeg fløyet over til Kharlovka for å filme og fotografere med Vladimir. Sjefen selv klinket til, han kroket og landet seks laks den dagen jeg var der. Jeg fikk de bildene og klippene jeg var ute etter, og Vladimir  selv var strålende fornøyd. Ikke så rart når man fanger seks laks på en dag – og over 20 på en uke.

Første møte med Rynda -
Varme klær og tålmodighet var viktig den første uka. Foto: Anders Stensås
Første møte med Rynda_-3
Etter lange dager ute var det deilig med helikoptertransport tilbake til campen. Foto: Anders Stensås

Den første uka ute i den russiske villmarken var tøff for alle på og rundt Rynda-campen. Svippturen til Kharlovka ga meg heldigvis et lite glimt av hvor bra fisket kunne være, så jeg kunne jo ikke annet en glede meg til fortsettelsen. Dessverre skulle ikke alt gå helt etter planen den neste uken heller …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: