Lyse netter – mørke fluer

Åpningsfesten nærmer seg for laksefiskerne. Ja, noen tyvstartet i midten av mai, men for flesteparten går startskuddet klokken 00:00 natt til 1. juni.
Da venter noen dager og uker med flomstore, kalde og gjerne fargede elver, og ofte er det store fluer i skarpe farger som gjelder.

Mange har nok også med seg noen større, mørke, gjerne svarte fluer i flueboksen – fluer som gir en god og tydelig silhuett mot for- og midtsommerens lyse nattehimmel.
Ja, enkelte sverger faktisk til svart, eller solide innslag av svart, gjennom hele sesongen.
Den kanadiske fluebinderen John Warren Duncan (1948-2007) refererte til et ordtak fra elven Miramichi da han presenterte lakseflua ”The Undertaker” i augustnummeret av Fly Tyer Magazine i 1981: ”It doesn’t matter what color the fly is, so long as it is black”.
Og nettopp Duncans ”The Undertaker” kan være et bra valg hvis man vil ha en god, mørk flue i flueboksen.

Den er ikke ulik fluer som ”Glödhäck”, ”Black Bear”, ”Red Butt” og ”Green Butt”, men der alle disse fluene bare har ett fargerikt triggerpunkt i alt det svarte, dobler Duncan til to. Med sin doble grønne og oransje butt samler ”The Undertaker” alle de nevnte mørke fluene i et slags flueboksens svarte Kinderegg.

flytyeraug1981.jpg
I augustnummeret av Fly Tyer Magazine i 1981 presenterer John Warren Duncan lakseflua ”The Undertaker”. Duncan var inspirert av en navnløs flue han hadde fått av en annen fluefisker, Chris Russell fra Hampton.

Duncans originaloppskrift er som følger:

Krok: Partridge Salmon 1/0 – 12
Tag: Flat gulltinsel
Butt: Fluoriserende grønn og fluoriserende oransje floss.
Kropp: Påfuglherl
Ribb: Oval gulltinsel
Ving: Svart ilder, bjørn eller ekorn – i denne foretrukne rekkefølgen.
Hackle: Svart høne
Sider: Junglecock (Valgfritt)

Duncan var tydelig på at han ville ha ilder, bjørn eller ekorn i vingen, men her kan man med fordel prøve seg frem med ulike hårmaterialer. Det viktigste er nok, som Duncan og hans medfiskere i Miramichi ville ha sagt det, at vingen er svart.

Lyse netter – mørke fluer_
En variant av ”The Undertaker” på dobbeltkrok, med ving av bucktail, tanuki (japansk mårhund) og holografisk gullflash. Foto: Anders Stensås
Lyse netter – mørke fluer_-2
Denne langvingede tubevarianten av ”The Undertaker” får være med på årets åpningsfiske. Her er påfuglherl byttet ut med dubbing i kroppen. Vingen er laget av isbjørn, rev og noen få strå holografisk gullflash. Foto: Anders Stensås

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: