Irsk turkamerat

En irsk Kelly Kettle er en god turvenn – spesielt når det er bålforbud eller begrenset tilgang på ved. Noen never tørr kvist og kvast er alt som skal til for å koke en liter vann.

Den første Kelly Kettle ble laget av den irske gårdbrukeren og fiskeren Patrick Kelly så tidlig som på 1890-tallet. Siden er den videreutviklet og forfinet gjennom fire generasjoner Kelly.

Kelly Kettle-3
Antenning skjer gjennom hullet på basens side. Det samme hullet gir flammene nødvendig luft.

På de britiske øyer, og da spesielt i Irland, er en Kelly Kettle ofte med i tursekken når jegere og fiskere trekker ut i det fri.
Og det var nettopp i Irland, under laksefiske ved Newport river og Lough Beltra, vi ble kjent med den enkle og geniale vannkokeren første gang. Det var tid for lunsj og te, og den lokale guiden kokte opp tevannet på rekordtid – kun med noen never kvist og kvast som brensel.

Kelly Kettle
Lunsj ved Lough Beltra i County Mayo, noen få kilometer fra Kelly Kettles opprinnelsessted. På stranden bak guiden til venstre skimtes en velbrukt og patinert Kelly Kettle.

En Kelly Kettle er svært enkel å bruke. Ilden gjøres opp i en base som ved første øyekast kan se ut som en hundeskål i metall. Oppå settes den spesielle sylinderformede vannkjelen. Vannet ligger mellom kjelens doble vegger, mens varmen – og røyken – ledes gjennom den koneformede kanalen på innsiden av kjelen. Konstruksjonen gjør at Ilden blir godt skjermet og får virke uforstyrret mot en stor metallflate. Dermed kokes vannet opp svært raskt – tre-fire minutter er alt som skal til for å koke opp én liter.

Kelly Kettle-4
Etterfylling av brensel kan gjøres gjennom skorsteinshullet på kjelens topp. Tørt gress, tørre kongler, tørr bark eller tørr kvist kan brukes.

Kelly Kettle kommer i tre forskjellige størrelser, som rommer henholdsvis 0,6, 1,2 og 1,6 liter vann. Kjelene leveres i aluminium eller rustfritt stål. Vekten varierer fra 0,54 kg (den minste modellen i aluminium) til 1,16 kg (den største modellen i rustfritt stål).

Kelly Kettle-5
Vannet er kokt og flammene brenner trygt og kontrollert ut i metallbeholderen.

Mer informasjon finner du her.

Kelly Kettle-6
Varm drikke kommer godt med når man speider etter vak på en av sesongens første, kalde fiskedager.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: