Fiskeguide i storbyjungelen

Har du kjent på frustrasjonen når du må henge med på endeløs traving gjennom handlegater og butikksentre? Er du lei av Zara- og H&M-butikker som ser prikk like ut uansett hvilken by du besøker? Her har du en alternativ liste med butikker og adresser – skreddersydd for å redde fluefiskere som har forvillet seg inn i Oslo, Göteborg, Stockholm, Paris eller London:

Oslo: 

Vi kan begynne hjemme i hovedstaden. Der finner man i øyeblikket ingen rendyrkede fluefiskeforretninger i sentrumsgryta, men med Oslo S som utgangspunkt ligger flere alternativer kun en kort tog- eller t-banetur unna.

Før man hopper på tog eller bane på Oslo S, bør man ta en kjapp tur innom sportsfiskeforretningen Stram Line, én trapp opp fra avgangshallen. Butikken er trang og liten, men man finner fluefiskeutstyr fra blant annet Eikre og Hardy og fluebinderutstyr fra TMC og Dyna-king. Butikken har dessuten et godt utvalg av foldekniver fra Opinel og Forge de Laguiole, samt knivsliperutstyr fra amerikanske Work Sharp.

Stram Line
Jernbanetorget 1
0154 Oslo
Nærmeste jernbanestasjon: Oslo S

I Nydalen nord for Oslo sentrum kan man besøke Angler, en stor og ny butikk som har spesialisert seg på fluefiske. Ja, den selger utstyr til spinnfiske også, men det er fluebinding og fluefiske som står i sentrum. Butikken fører stenger og sneller fra kjente varemerker som Scott, Thomas & Thomas, G-Loomis, Hardy, Loop og Waterworks-Lamson, og den har et rikholdig utvalg av vadere, bekledning og tilbehør fra Patagonia, Simms og Filson. På fluebindersiden er TMC, C&F Design og Whiting sentrale varemerker. I de romslige og trivelige lokalene er det også mulig å få seg en kaffekopp mens man handler.

Angler
Nydalsveien 30B
0484 Oslo
Nærmeste t-banestasjon: Nydalen, bane 4 eller 5

Litt vest for Oslo, på Lysaker, ligger Nordisk Fiskeutstyr, en tradisjonsrik fluefiskeforretning med et bredt og godt utvalg for fluefiskere og fluebindere: Blant annet sneller fra Abel, Hardy, Sage, Tibor, Waterworks-Lamson m. fl, stenger fra Hardy, Sage, Scott m.fl. og vadere og bekledning fra Patagonia og Simms. På fluebinderfronten leveres bindestikker fra blant andre Anvil, DynaKing og TMC.

Nordisk Fiskeutstyr
Lysaker Brygge 33
1366 Lysaker
Nærmeste togstasjon: Lysaker

workshop-med-marc-petitjean-2
Marc Petitjean under et besøk hos Jarle & Bjørnar Fluefiske i 2013. Butikkens Whiting-vegg i bakgrunnen. Alle foto: Are

Øst for Oslo, i Lillestrøm, finner du Jarle & Bjørnar Fluefiske, Norges eldste spesialforretning for fluefiske. Der har man spesialisert seg på Scott-stenger, sneller fra Waterworks-Lamson og vadere, bekledning og tilbehør fra Simms. Fluebinderen finner stikker fra HMH og Regal, bokser og tilbehør fra C&F Design og – ikke minst – det som trolig er Norges beste utvalg av Whiting-nakker. Butikken har et eget kaffebord hvor det serveres varm kaffe, fiske- og bindetips og en og annen skrøne.

Jarle & Bjørnar Fluefiske
Sørumsgata 28
2004 Lillestrøm
Nærmeste togstasjon: Lillestrøm

Göteborg:

Vi forflytter oss til Sverige og starter i Göteborg.  Der ligger tre gode forretninger like nord for bykjernen.

fiskeguide-i-storbyjungelen-4
MM All Fly er en liten og sjarmerende butikk hvor fluefiskere stikker innom for å handle og ta en prat over kaffekoppen.

I Sävedalen, langs den lakseførende Sävån, finner du MM All Fly, en liten og sjarmerende butikk hvor lokale fluefiskere stikker innom både for å handle og ta en prat over kaffekoppen. Forretningen fører stenger, sneller og tilbehør fra blant andre Loop, Scierra og Guideline, vadere og bekledning fra Simms og det mest nødvendige av verktøy og materialer for fluebinderen. Butikken har også et begrenset utvalg med utstyr for spinnfiske.

MM All Fly
Göteborgsvägen 88
433 63 Sävedalen
Nærmeste bussholdeplass: Skolvägen (Buss 513) eller Stora Ringvägen (Buss 513, 514 eller 515)

fiskeguide-i-storbyjungelen-5
Strömvalls Sportfiske har en solid avdeling for fluefiske og fluebinding, med Vision, Scierra og Guideline som sentrale varemerker.

I 2008 fikk sportsfiskeforretningene Stjärnås og Strømwalls i Göteborg samme eier. Mens Stjärnås konsentrerer seg om fiske med sluker og pilker, har Strömvalls Sportfiske bygd opp en solid avdeling for fluefiske og fluebinding, med Vision, Scierra og Guideline som sentrale varemerker for stenger, sneller og tilbehør. I tillegg bør en stor vegg med materialer og verktøy kunne tilfredsstille kresne fluebinderne.

Strömvalls Sportfiske
Redbergsvägen 5
416 65 Göteborg
Nærmeste buss- og trikkeholdeplass: Olskrokstorget (Trikk 1, 3, 6, 7, 8 eller 11, buss 17 eller 159)

fiskeguide-i-storbyjungelen-6
El-Ge Sportfiske strekker seg over to etasjer, hvorav den øverste – med egen inngang og egen betjening – er øremerket fluefiske og fluebinding.

El-Ge Sportfiske er en annen tradisjonsrik Göteborg-forretning for sportsfiskere. Forretningen strekker seg over to etasjer, hvorav den øverste – med egen inngang og egen betjening – er øremerket fluefiske og fluebinding. I stangstativer og snellehyller finner du varemerker som Hardy, Greys, Guideline, Loop, Sage, Scott og Waterworks-Lamson. Butikken har også et godt utvalg av vadere, klær og tilbehør fra Simms, samt noe bekledning fra Patagonia. Fluebinderen finner også det han eller hun trenger innenfor veggene hos El-Ge.

El-Ge Sportfiske
Deltavägen 4
417 05 Göteborg
Nærmeste større buss- eller trikkestopp: Hjalmar Brantingspl. (Buss 17, 18, 19, 22, 24, 25, 31, 35, 35, 36, 37 eller 40, trikk 5, 6, 10 eller 13)

Stockholm:

fiskeguide-i-storbyjungelen
Stockholm Flugfiskecenter er en komplett fluefiskebutikk som tilbyr kurs og guidede turer i tillegg til det nødvendige utstyret.

I Stockholm finner man en rekke forretninger for sportsfiskere, men bare én som satser fullt og helt på fluefiskere. En halv trapp ned i Hornsgatan 108 har Stockholm Flugfiskecenter fylt lokalene til randen med produkter fra blant andre Guideline, Loop, Patagonia, Sage, Simms, Vision og Waterworks-Lamson. Butikken tilbyr i tillegg guidede reiser og kursing i fluebinding, kasting og praktisk fiske. Den ene av de to eierne er sertifisert som kasteinstruktør av Federation of Flyfishers.

Stockholm Flugfiskecenter
Hornsgatan 108
117 26 Stockholm
Nærmeste T-banestasjon: Zinkensdamm

Paris:

Midt i Paris, midt i elven Seinen, litt oppstrøms for katedralen Notre-Dame, ligger den klassisk innredede fluefiskeforretningen La Maison de la Mouche. I den mer enn 80 år gamle forretningen finnes det meste en fluebinder eller fluefisker kan ønske seg – i form av varer fra blant andre Guideline, Hardy, Patagonia, Ross, Scott, Simms, Tibor, Vision, Vosseler og Waterworks-Lamson. Og kunne du tenke deg et kastekurs i vakre omgivelser langs Seinen midt i Paris, ja da kan La Maison de la Mouche tilby det også.

La Maison de la Mouche
1 Boulevard Henri IV
75004 Paris
Nærmeste Metro-stasjon: Sully – Morland

London:

London er hovedstaden i fluefiskets opprinnelsesland, og da har man selvfølgelig fluefiskeforretninger det står respekt av.

Den mest kjente av dem alle, Farlows, ble etablert så tidlig som i 1840. Siden har forretningen forsynt britiske og utenlandske fluebindere og fluefiskere med det de måtte trenge av utstyr. Butikken har naturlig nok et godt utvalg av stenger og sneller fra britiske Hardy, men svært mange andre europeiske og amerikanske prestisjemerker er også godt representert i den romslige og velfylte butikken.

Farlows
9 Pall Mall
London
Nærmeste undergrunnsstasjon: Piccadilly Circus eller Charing Cross

fiskeguide-i-storbyjungelen-2
Orvis selger fluesneller, fluestenger og alt du måtte trenge av utstyr for å binde fluer og fiske med dem.

I Farlows nabolag har også det amerikanske fluefiske- og livsstilsmerket Orvis slått seg ned. Innerste del av butikken er øremerket fluesneller, fluestenger og alt du måtte trenge av utstyr for å binde fluer og fiske med dem. I tillegg har man funnet plass til innredningsartikler og en relativt stor kleskolleksjon – samt et hjørne med alt hunden din måtte trenge.

Orvis
11 Regent Street
London
Nærmeste undergrunnsstasjon: Piccadilly Circus

Er man først i London, bør man også besøke to små butikker i Carnaby-området. Amerikanske Filson ble etablert i Seattle i USA i 1897 for å selge utstyr til gullgravere på vei til Klondike. Siden har selskapet produsert klær og utstyr for tømmerhuggere, jegere, fiskere, friluftsfolk og – etter hvert – hipstere. Filson tilbyr fluefiskerne spesialdesignede skjorter, vester, vesker og hoftebelter. Utvalget i de to små London-butikkene vil nok variere, men vi fant både vester og skjorter for fluefiske da vi var innom sist.

Filson
Newburgh street 9 og Newburgh Street 13
Carnaby
London
Nærmeste undergrunnsstasjon: Oxford Circus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: