Skjerpings

Diskusjoner er vel og bra, men gjennom 2016 har mange av debattene på de ulike fiskegruppene på Facebook hatt en tone som ikke er sportsfiskere verdig. ”Lyving om vekt” og ikke minst catch and release har vært stridstemaer som tydeligvis provoserer mange.
Det blir komisk når voksne mennesker denger løs på hverandre i kommentarfeltene, i krangel om en fisk veier en halv- eller en hel kilo. Jeg er blitt oppfostret med at ærlighet varer lengst, men jeg har også fått høre at jeg ikke skal være noen dommer over andre. Det er greie leveregler for store og små.
Spesielt når vi vet at disse Facebook-gruppene besøkes av yngre, ivrige og håpefulle fiskere som ønsker å dele fiskeopplevelser og ikke minst lære nye triks. Hvorfor skal disse møtes med kvasse kommentarer og mistro når de deler sin glede? Det har gjentatte ganger vært snakk om dårlig rekrutering. Kanskje det ikke er så rart? Når unge og ivrige fiskere deler sine fiskeopplevelser og leser om andres, bør de møte et miljø hvor konstruktiv kritikk, raushet og deling er melodien, ikke kommentarer som: ”Den fisken er ikke i nærheten av en kilo”.
Velger noen å lyve om vekt, så går det fint an å heve seg over det. Bruk tiden på noe mer fornuftig. Bind en flue eller rigg en jigg.
Catch and release er også blitt heftig debattert gjennom sesongen. C&R er et fantastisk verktøy der bestander er utsatt og fiskepresset er stort. C&R gjør at flere kan oppleve gleden av å fange en store og vakker fisk. Samtidig må vi ikke glemme hvorfor vi mennesker begynte å fiske. Der hvor det er gode bestander som tåler beskatning, blir det ikke feil å ta ut en matfisk i ny og ne. Det å kunne tilberede og spise et godt måltid mat, laget av en ren og naturlig råvare, er også en av sportsfiskets gleder.
For en ny, ung og uerfaren fisker blir det ikke greit å orientere seg, når fundamentalister på den ene siden bruker uttrykk som ”jåleri” og ”dyreplageri”, mens ekstremister på den andre siden  tar frem uttrykk som ”drapsmenn” og ”slaktere”. C&R er ikke religion, det er et forvaltningsverktøy.
Jeg tror mange har glemt hva sportsfiske handler om. Fiske med stang skal være en positiv greie, og sportsfiskere bør bidra til at det kan foregå i et positivt miljø. Det er tid for nyttårsforsetter. Her mitt forslag til ett: La Facebook-debatten i 2017 foregå i en mer vennlig og nyansert tone.
God jul, godt nyttår og skitt fiske.

4 kommentarer

  1. Dette er bra du tar opp. Syns det samme var en del av fjellforum i perioder. Sluttet helt å følge med for folk blir så uendelig barnslige og useriøse at det er helt utrolig.
    God jul og godt nytt år.

  2. Flott! på tide noen skrev dette. Håper jeg kan melde meg inn igjen i 2017 i flere av gruppene på FB, som innimellom har mye bra poster. Dessverre mange «proffer over natta» som er ekstremt glad i oppmerksomhet og mange som bare må kommentere for å kommentere. Folk burde komme seg ut å fiske! (Med vilje ikke kommentert på FB)

    Skitt Fiske!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: