Slik bytter du strikk på stangholderne

Richard Wheatleys stangholdere med sugekopp har transportert mange fluestenger langs norske elver. Sugekoppene festes på panser og biltak, og stengene festes med strikk på de gummibelagte stangbærerne.
Strikken er et sårbart punkt på et ellers robust produkt. Etter noen års bruk kan den bli slakk, frynsete i ytterstoffet eller rett og slett få et innvendig brudd. Det siste skjedde med en av våre stangholdere etter mange års bruk.
Å bytte strikk er ingen komplisert affære. Her får du fremgangsmåten trinn for trinn:

reparasjon-av-stangholder_-2
Den sorte strikken skiftes ut på grunn av et innvendig brudd. Den nye er laget av Helsports teltstangstrikk. Dobbel kirurgknute og en metallskive vil holde den på plass inne i gummihylsen. Foto: Anders Stensås
  1. Ta av de sykkelholklignende gymmihylsene på stangbærerne. Dette er den vanskeligste operasjonen. Man må lirke, vri og trekke en del før de løsner.
  2. Når hylsene er av, dytter du ut strikken. Da vil du se at den holdes på plass av en knute og en metallskive inne i gummihylsen.
  3. Ta metallskiven av den gamle strikken.
  4. Slå en dobbel kirurgknute (De fleste sportsfiskere bør kjenne den) på en ny rundstrikk (Vi kjøpte ti meter av Helsports teltstrikk for rundt 150 kroner i en sportsforretning. Ellers kan man finne rundstrikk hos forretninger som selger sytilbehør. Diameteren bør være tre-fire millimeter.). Tilpass strikkens lengde før du strammer knuten.
  5. Tre metallskiven inn på strikken.
  6. Tre strikken gjennom gummihylsen.
  7. Tre gummihylsen inn på stangbæreren.

Det var det.

reparasjon-av-stangholder_-3
Nye strikker er på plass, og stangholderen er klar for nye bilturer langs norske lakseelver. Foto: Anders Stensås

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: