Til kamp mot oppdrettslaksen

i-kamp-mot-oppdrettslaksen-2
Oppdrettslaksen på 3,4 kg falt for en Foxford Shrimp. Avrundede halefinner, oppflisede finner og forkortede gjellelokk avslører at dette ikke er en villfisk. Oppdrettsfisken utgjør en genetisk trussel mot norske villaksstammer. Den kan også bære med seg sykdom og parasitter. Foto: Are

Etter at de fleste laksefiskerne hadde avsluttet sesongen 31. august, fikk fatter’n og tre fiskekompiser muligheten til å drive rettet fiske etter rømt oppdrettslaks et stykke ut i september.
Fisket foregikk i den nederste delen av en trøndersk smålakseelv. Hensikten var å få opp og avlive mest mulig oppdrettsfisk, mens all villfisk skånsomt skulle settes ut igjen.
Fisket ga resultater. I løpet av en uke ble det landet 26 fisker, fordelt på 9 villakser, 2 sjøørreter, 14 oppdrettslakser og 1 rømt regnbueørret.
En villfiskandel på 42 prosent høres bedrøvelig ut, men den gir nok ikke et helt riktig bilde av forholdene i den aktuelle elven. Innsiget av oppdrettsfisk er gjerne høyest om høsten. Pelletsspiserne er også ”dummere” og mer huggvillige enn villfiskene, så de kan derfor bli litt overrepresentert i fangstbøkene.
Det optimale hadde selvfølgelig vært at man ikke fant oppdrettsfisk i det hele tatt i norske lakseelver. Slik er det dessverre ikke, og da er det bra at man får luket vekk så mange som mulig før gytingen starter.

i-kamp-mot-oppdrettslaksen-5
Denne sjøørreten på 1,2 kg lot seg friste av en Brindle & White tubeflue. Fisken ble forsiktig satt tilbake etter fotografering. Foto: Bjørnar
i-kamp-mot-oppdrettslaksen-4
Ved første øyekast ser dette ut som en fin formiddagsfangst, men det er dessverre et sørgelig bilde av en alvorlig trussel mot norske lakseelver. Fire oppdrettslakser (2,1 kg, 2,2 kg, 3,4 kg og 3,45 kg) og én regnbueørret (2 kg) ble landet i løpet av to timer og 40 minutter. Foto: Are
i-kamp-mot-oppdrettslaksen-3
En regnbueørret på 2 kilo tok en Port & Brandy Shrimp (Ny kreasjon – oppskrift kommer). Regnbueørreten er en innført art som ikke hører hjemme i norske vassdrag. Den forsyner seg av rogn, yngel og småfisk i elver den går opp i, og den kan bære med seg sykdom og parasitter som kan smitte over på villfisk.
i-kamp-mot-oppdrettslaksen
En villaks på 78 centimeter (Cirka 4,3 kilo) falt for en Blue Norseman tubeflue. Kroken ble forsiktig fjernet før fisken fikk friheten tilbake. Foto: Are

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: