Disse fluene fisket best i 2015

Klinkhåmer

disse-fluene-fisket-best-i-2015-5
Foto: Anders Stensås

Hans van Klinkens Glomma-klassiker har fanget ørret og harr gjennom hele 2015. Kan bindes i mange størrelser og farger. Jeg har fisket best med brune og olivengrønne fluer. Du starter med å binde inn vingen av polygarn. Den skal stå rett opp. Bakkroppen dubbes – smal nederst mot krokbøyen, tykkere mot fremkroppen. Hackelet festes opp langs stammen på vingen. To påfuglherl surres rundt den fremste tredjedelen av kroppen. Hackelet surres rundt vingestammen, hvert turn legges under det foregående. Fest hackelet ved krokøyet eller vingeroten. Dette er en klekkerimitasjon, så fluas bakkropp skal henge under vannfilmen. Derfor må du ikke impregnere hele flua på tørrfluevis. Det holder å bruke litt fett på hackle og ving. 

plan-b-2
Foto: Are

Wooly bugger

disse-fluene-fisket-best-i-2015-3

Min favorittstreamer er effektiv og enkel å binde. En bunt marabou festes som hale bakerst på krokskaftet. Deretter binder du chenille og et svart hackle. Først surrer du chenillen fram til krokøyet, så følger du etter med kroppshacklet. Hvis du ønsker en tyngre variant av flua, kan du binde inn metalløyne eller gi den et kulehode. Fluen kan bindes i forskjellige farger.

 Daddy long leg

disse-fluene-fisket-best-i-2015-2
Foto: Anders Stensås

Dette er en morsom flue å fiske med. Ofte tar ørreten flua hardt og brutalt. Bakkroppen består av en stiv og tynn chenille som bindes inn som om det var en hale. Fremkroppen lages av dubbing i samme farge som bakkroppen. Seks ben lages av fjærstrå fra en fasanhale. Slå et halvstikk på hvert fjærstrå, så får bena et markert ledd. Fire fjærstrå bindes inn så de peker bakover. Bind så inn to hackelspisser som vinger, deretter hackelet. Til slutt binder du inn to ben ved krokøyet.

daddy-aret-rundt_-2
Foto: Anders Stensås

Rosa reke

disse-fluene-fisket-best-i-2015-4
Foto: Anders Stensås

Flua som fanget mest sjøørret for min del i 2015. Bind inn en liten hale av rosa marabou. To rekeøyne kan du lage av gammelt fortomsmateriale. For eksempel den tykkeste enden på en tapert fortom. Du smelter enden på fortommene med et telys eller lignende, slik at det dannes et dråpeformet øye. Det farges svart med en vannfast tusj. Når disse er festet bakerst på krokskaftet, binder du inn en lang bitt med hvitt Polyprogarn samme sted. La litt av Polyprogarnet peker bakover, resten bretter du bakover enn så lenge. Så lager du en dubbingløkke hvor du spinner inn rosa marabou. Dette surres framover mot krokøyet. Det kan lønne seg å gre ut flua, slik at alle fibrene kommer fram. Så bretter du det hvite Polyprogarnet fremover som et ryggskjold og fester det ved krokøyet.

den-rosa-reka_-2
Foto: Anders Stensås

Foammaur

disse-fluene-fisket-best-i-2015

Min yndlingsflue til ørretfiske i skogsvann. Mønsteret er enkelt og flua flyter meget godt. En stripe foam bindes ned over deler av krokskaftet, slik at det dannes markerte for- og bakkropper. Et brunt hackle bindes inn og surres rundt krokstammen mellom for- og bakkropp. Fest hackelet og flua er ferdig.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: